Iran

Relatie tussen Israël en Iran

De politieke relatie tussen Israël en Iran is niet altijd dezelfde geweest. Om dat duidelijk te maken gaan we even terug naar het jaar 1963. De leider van Iran heette ‘de Sjah’. Hij was een vriend van Amerika, Europa en Israël. Zo hadden Israël en Iran een gezamenlijk leger. Daarnaast werd er veel handel bedreven tussen deze landen. Iran kocht allerlei tanks en vliegtuigen van Amerika. Er was dus geen vuiltje aan de lucht.

Khomeini

Dit veranderde toen de Sjah problemen kreeg in zijn eigen land. Een belangrijke Islamiet, Khomeini, wilde geen vriend meer zijn met Amerika, Europa en Israël. Hij wilde een Islamitisch land, dat leefde naar de regels van de Koran. Dan zouden alle mensen ongeveer even rijk zijn, en zouden ze een land zijn zoals Allah dat wilde. Toch ging dat niet zo gemakkelijk als hij dacht. De buren van Iran, het land Irak, viel in 1980 het land binnen om olievelden te veroveren. Die oorlog duurde 8 jaar. Veel Iraniërs zeiden dat de Amerikanen de Irakezen hadden opgestookt. De haat tegen Amerika groeide.

Khomeini kreeg ook steeds meer vrienden in Libanon. Één vriendengroep daar heette Hezbollah. Khomeini gaf hen raketten om op Israël, de vriend van Amerika, te schieten. Israel moest van de kaart geveegd worden. De reactie van Israël hierop was, dat zij op hun beurt Libanon binnen vielen om de raketten te vernietigen.

Ahmadinejad

Tegenwoordig is president Ahmadinejad de leider van Iran. Hij probeert een atoombom te maken. En ook al zegt hij dat hij dat niet probeert, Amerika, Europa en vooral Israël zijn daar wel bang voor. Als ze een atoombom hebben, kunnen ze in één keer heel Israël bombarderen. Israël doet allerlei (geheime) aanvallen op Iran. Zo maken ze de computer kapot van wetenschappers die helpen bij het maken van een atoombom. Ze sturen hiervoor virussen naar de computers van die mensen.

Maar waarom wil Ahmadinejad Israël aanvallen met kernwapens? Volgens hem vormen de Joden een gevaar voor de Islam, de godsdienst van Iran. Zij leven niet naar de regels van Allah en ze zijn een democratie.