1939 - 1948 2e W.O. en de staat Israël

De jaren 1939-1948 zijn rampzalige jaren voor de Joden. De Tweede Wereld oorlog was een absoluut dieptepunt in hun geschiedenis. Onder leiding van Adolf Hitler werden veel Joden vervolgd en vermoord. De Joden hadden geen eigen land en waren verspreid over heel de wereld. In bijna heel Europa waren de Joden niet meer veilig. Bijna 6 miljoen van hen kwamen om. Na al die vervolgingen was er een klein lichtpuntje aan het einde van deze periode en dat was het ontstaan van de Joodse staat.

Aanleiding

Op 1 september 1939 vallen Duitse troepen Polen binnen. Dit was de aanleiding voor de Tweede Wereld oorlog die eerst in Europa maar daarna in heel de wereld plaats vond.

In 1939 stond Adolf Hitler aan de leiding van Duitsland. Hij gaf de Joden er de schuld van dat het zo slecht ging met het land. Hitler voerde heel veel maatregelen in om het de Joden zo moeilijk mogelijk te maken. Dit gebeurde al voordat de Tweede Wereldoorlog uitbrak. Zo werden in 1938 in Duitsland bijvoorbeeld al veel spullen afgepakt van de Joden. Dit gebeurde in de Kristallnacht (9-10 november 1938). Joodse huizen werden in brand gestoken en er werden zelfs 92 Joden vermoord. Helaas was dit pas het begin van alle ellende die de Joden zouden meemaken.

Onderduiken

Veel Joden sloegen op de vlucht. Er waren Joden die naar Israël/Palestina gingen om daar verder te leven, maar bij de grens werden veel Joden weer teruggestuurd. Op dat moment was er namelijk nog geen Joodse staat. Daarom moesten veel Joden in de landen blijven waar ze kans hadden om opgepakt te worden. Veel Joden doken daarom onder bij mensen die hun een verborgen plek in hun huis aanboden. Een bekend voorbeeld hiervan is Anne Frank. Door haar dagboek is ze over heel de wereld bekend geworden.

In 1945 liep deze verschrikkelijke oorlog af. Maar de Joden die de oorlog hadden overleeft, hadden nog steeds geen eigen land. Door de ellende in de oorlog wilden steeds meer Joden een eigen land. Het liefst wilden ze terug naar Israël/Palestina, maar daar waren op dat moment de Britten de baas.

In 1945 liep deze verschrikkelijke oorlog af. Maar de Joden die de oorlog hadden overleeft, hadden nog steeds geen eigen land. Door de ellende in de oorlog wilden steeds meer Joden een eigen land. Het liefst wilden ze terug naar Israël/Palestina, maar daar waren op dat moment de Britten de baas.

Eindelijk een eigen land

Al heel lange tijd wilden de Joden een eigen land. Dat wens voor een eigen Joods land noemen ze ook wel Zionisme. Maar omdat de Britten de baas waren in Palestina en omdat er allerlei Arabische volken in het land Palestina leefden, duurde het lang voordat er een eigen land voor de Joden ontstond. Voordat de Joden een eigen land stichtten is er veel gevochten.

Op 14 mei 1948 was het dan eindelijk zo ver, op die dag riepen de Joden hun eigen onafhankelijke staat Israël uit. Gelijk na het uitroepen van hun eigen staat vallen omliggende landen Israël aan. De Joden weten de aanvallen af te slaan, maar worden sinds dien niet met rust gelaten door de verschillende Arabische landen. De Arabische landen vinden dat Israël het land van hen heeft afgepakt.