1967 Zesdaagse Oorlog

Zo laag mogelijk vliegen ze, de Israëlische straaljagerpiloten. Ze mogen niet opvallen. Het is nog erg vroeg in de morgen als ze met hun gevechtstoestellen het luchtruim van Egypte binnenvliegen. Onafwendbaar glijden de jagers op hun doel af. Het is hun missie (opdracht) om in een bliksemsnelle aanval Egyptische gevechtsvliegtuigen onschadelijk te maken. Egypte staat namelijk met Jordanië, Libanon en Syrië klaar om Israël aan te vallen. Nu zijn de Israëli’s hen een slag voor. Zij delen de eerste klap uit. Terwijl de Egyptische piloten over het vliegveld naar hun toestellen rennen, bombarderen de Israëli’s de hele boel. Wel vijftien Egyptische vliegvelden (bases) worden gebombardeerd. De Egyptische luchtmacht stelt nu niets meer voor.

De zesdaagse oorlog in 1967 is op een vernietigende nederlaag uitgelopen voor de landen die de aanval op Israël hadden geopend. De hele wereld staat perplex!

Het Israëlische grondgebied is na afloop drie keer groter geworden. Israël had op Syrië de Golanhoogvlakte veroverd, de Jordaanvallei op Jordanië, de Sinaïwoestijn op Egypte en de Israëlieten hadden delen van Oost-Jeruzalem bezet.

De vernedering en frustratie was groot bij de Arabische landen en men zocht naar eerherstel. Israël blaakte van zelfvertrouwen en dacht onoverwinnelijk te zijn. Vredesonderhandelingen kwamen niet van de grond omdat Israël als staat erkend wilde worden voordat men uit de bezette gebieden terug zou trekken. De Arabische landen wilden geen vredesonderhandelingen voordat Israël zich had teruggetrokken uit de bezette gebieden.