1978 Vrede en gevaar

Vredesverdrag

In 1978 sluit Egypte vrede met Israël President Sadat van Egypte en minister-president Begin van Israël tekenen het vredesverdrag. Een ontroerend moment. President Carter van de Verenigde Staten heeft bij elkaar weten te brengen. Hij heeft bemiddeld, zoals dat heet.

De andere Arabische landen reageren verontwaardigd! Egypte beloofde volledige erkenning van de staat Israël, in ruil voor terugtrekking uit de Sinaï-woestijn. Twee jaar later moest President Anwar Al Sadat deze daad met de dood bekopen. Hij werd toen door moslimfundamentalisten doodgeschoten.

Gevaar vanuit Irak

Er gebeuren de jaren daarna nog veel dingen. We stappen eroverheen en belanden in het jaar 1991. De Golfoorlog. Saddam Hoessein, president van Irak, schiet Scudraketten naar Israël Er vallen doden en er zijn veel gewonden. Vanaf nu worden gasmaskers voor de Israëli’s onmisbaar. Anders overleven ze een mogelijke oorlog met chemische wapens niet.

Jubileumjaar voor Israël

In 1998 bestond de staat Israël vijftig jaar. Vijftig jaar vol van problemen. Problemen met de buurlanden en met de Palestijnen. Veel problemen zijn nog niet opgelost. Ze zijn zo ingewikkeld. De Palestijnen willen graag vrede en een eigen staat. Zij willen de westelijke Jordaanoever en de Gazastrook als eigen land hebben. Maar:

* Waar moeten de Joodse kolonisten blijven die daar hun (landbouw)bedrijven hebben?

* Wat moet er dan met Jeruzalem gebeuren? “Nou”, zeggen de Palestijnen, “dat wordt onze hoofdstad.” Maar denken jullie dat de Joden hun ‘eeuwige Joodse hoofdstad’ willen weggeven of verkopen?

Een onbekende toekomst

Aan het einde van het jaar 2000 begon de zogenaamde Al-Aqsa-intifada. Een lange periode van bomaanslagen en beschietingen volgde. Komt er ooit vrede in Israël?

Gods bijzondere zorg

Zou het zomaar toevallig zijn dat de Joden na eeuwenlang omzwerven eindelijk weer een eigen Thuis hebben gekregen? Je hebt gelezen over al die bange oorlogen. Over die verschrikkelijke aanvallen. Wat had en heeft Israël veel vijanden. En toch bestaat Israël nog! Wie zorgt er zo goed voor de Joden? Dat is de Heere. Zou de Heere ooit dit volk vergeten? Uit de Bijbel weten we dat de Joden een bijzondere plaats hebben tussen al de volken. Heeft Israël ook al een bijzondere plaats in jouw hart en gebed?