1982 Eerste Libanonoorlog

Aanleiding

Na verdrijving van de PLO uit Jordanië in de jaren 70 zoekt deze zijn toevlucht in Libanon. In de vluchtelingenkampen had de PLO veel aanhang. Door deze komst namen de spanningen tussen christenen en moslims toe. Het kwam zelfs tot een burgeroorlog. Vanuit Libanon werden veel aanslagen uitgevoerd op Israëlisch grondgebied. Israël reageerde hier weer op met vergeldingsacties.

Aanslag en oorlog

Na een aanslag op de Israëlische ambassadeur in 1982 in Londen, valt Israël opnieuw Libanon binnen. Het wordt een grootschalige actie, met de bedoeling om de PLO voorgoed uit te schakelen. Dit doel werd bereikt toen de PLO, onder internationale geleide, naar Tunis uitweek. Groot was de internationale en binnenlandse kritiek op Israël toen openbaar kwam dat met Israëlische goedkeuring Libanese bondgenoten (Falangisten) Palestijnse vluchtelingenkampen binnenvielen en daar een massaslachting hadden aangericht.

Het kabinet liet een commissie de zaak onderzoeken. Hierna werden verschillende leidinggevende figuren in het leger, die indirect verantwoordelijk waren, gedwongen om af te treden.