Rishon Lezion

Stedenreis langs 14 steden - nr. 6

Als eerste naar Zion…

We zijn er bijna… we zijn er bijna… maar nog niet helemaal! We zijn al een eind onderweg, maar het is dit keer niet zo heel lang rijden. Als we naar de geschiedenis kijken van Rishon Lezion kan je veel aspecten vinden. In de Bijbel horen we niets over deze plaats.

Rishon Lezion is een grote stad, het heeft 225.000 inwoners! Deze stad behoort tot de vier grootste steden van Israel. Op nummer 1 staat Tel Aviv (3.250.000), op nummer 2 Jeruzalem (753.100), op nummer 3 Haifa (265.800) en op nummer 4 dan Rishon Lezion. Rishon Lezion wordt vaak afgekort met Rishon.

Rishon is ontstaan in 1882, samen met de stad Petah Tikva. De naam Rishon betekent: ‘als eerste naar Zion’. Dat heeft te maken dat Rishon een van de eerste staten van Zion was. De stad heeft 4 belangrijke middelen van bestaan: wijn, bouw, diensten en de handel.

Oh, zie je dat gebouw? Jullie moeten weten wat dat is! Het is de eerste Hebreeuwse school die hier gebouwd is! Wat vind je van het schoolgebouw? Leuk, saai? Zijn er verschillen met onze schoolgebouwen? Vast wel! Noem er eens een paar? Deze school was voor de stad heel bijzonder. De eerste school in die tijd!

Nu staan we midden in de stad. De mensen zien er wel heel fleurig uit, en wat lopen er trouwens veel mensen rond. Niet normaal! Kom, we gaan vragen of er iets belangrijks te doen is. ‘Meneer, wat is er aan de hand?’ ‘Weet u dat niet als toerist?’ ‘Nee, helaas’. ‘We hebben hier een belangrijk cultureel feest. Het heet ‘Rishon Le-Zion Wine Festival’.

Wij vieren het begin van de Soekot feestdagen’. ‘Maar, wat zijn dan Soekot feestdagen? En duurt dat een hele week?’ Soekot (ofwel Sukkot) is het Bijbelse Loofhuttenfeest. Dat duurt zeven dagen waarbij herdacht wordt dat de joden veertig jaar lang in hutten in de woestijn rondzwierven. Dit feest wordt beschrijven in Tenach en dus in de Bijbel; in Leviticus hoofdstuk 23 vanaf vers 33 t/m 44. Op de twee eerste dagen van de Soekot wordt er niet gewerkt. Wij verblijven dan in een hut die wij maken in de achtertuin’. (Zie plaatje!) ‘Hartelijk bedankt, meneer. Weten wij gelijk weer meer!’

‘Zo, zie je die steen daar! Kom, daar gaan we even heen’. ‘Wat zou dit nou voorstellen? Het lijkt wel een monument!’ Naast het monument staat een bordje, en gelukkig ook een tekst in het Engels. Iemand vertaalt het: ‘Dit monument herdenkt de slachtoffers van de Holocaust’. ‘Jongens, wat hield de Holocaust ook alweer in?’ ‘Dat was toch  de vernietiging van ongeveer 6 miljoen Joden door Hitler en zijn helpers? Dat was tijdens de Tweede Wereldoorlog’.

‘Als je van een afstand kijkt, lijken het op een paar kruisen die achter elkaar staan.’ We zijn er allemaal van onder de indruk, het is erg groot en trekt al vanaf een afstand de aandacht. ‘Wel mooi, zo worden er heel veel mensen herdacht…’

Volgende stad: Gazastrook