Wonen in een mosjav

Hoi! Leuk dat je de tekst over de mosjav gaat lezen. Ja, want daar gaat het over in deze tekst. Wat een mosjav is, hoe het is ontstaan en hoe het er in een mosjav aan toe gaat, lees je in deze tekst. Dus, ga maar gauw lezen. Veel leesplezier!

Wonen in een mosjav...

Hoi, ik ben Calev. Ik ben 12 jaar oud. Ik ga je iets vertellen over de plek waar ik woon. Ik woon in een mosjav in het land Israël. Die naam betekent letterlijk: dorp of stoel. Het is dus een soort dorp waar wel 60-100 families bij elkaar wonen. 

Mijn neef woont in een kibboets, misschien heb je daar wel eens van gehoord. Eigenlijk lijkt een mosjav wel een beetje op een kibboets, maar het verschil is dat bij een mosjav iedereen gewoon zijn eigen huis (vaak een boerderij), een stuk eigen land en zijn eigen dieren heeft. Maar we delen wel onze landbouwmachines en een deel van ons land. Eigenlijk moet je het zo zien. Iedereen heeft 3 delen: deel 1 huis en dieren, deel 2 eigen stuk land dat van jou alleen is (van mijn vader dus) en deel 3 dat is van iedereen. Met elkaar zorg je voor het stuk land en de opbrengsten worden verdeeld over iedereen.

Weet je wat ik nu zo fijn vind aan de mosjav? Als mijn vader ziek zou worden waardoor hij niet meer kan werken, dan helpen de vaders van mijn vriendjes gewoon mee om toch het koren van ons veld te halen of om de akker te ploegen. Ik zou dan ook nooit ergens anders willen wonen. Hier helpen we elkaar echt en dat zorgt voor een hechte band!

De geschiedenis van de mosjav

Ik heb je al het één en ander verteld over hoe een mosjav verdeeld is. Maar nu iets over de geschiedenis van de mosjav. Het is eigenlijk jammer dat jullie mijn opa niet kennen, want hij kan hele mooie verhalen vertellen over het onstaan van de mosjav.

In hetzelfde jaar dat hij geboren werd, 1921, ontstond gelijk de eerste mosjav. Dit gebeurde tijdens het Britse mandaat. Natuurlijk vroeg ik gelijk aan opa wat mandaat betekent. Jij vraagt dat je waarschijnlijk ook af. Het Britse mandaat is de tijd dat de Engelsen de baas waren in Israël. In die tijd kwamen ook veel  immigranten naar Israël. Immigranten zijn mensen die uit het buitenland in een ander land gaan wonen. Deze immigranten gingen in mosjavs wonen.

Mosjavs waren eigenlijk stukken land die door de overheid apart waren gezet. Immigranten konden zo’n stuk land huren voor een klein bedrag, voor 49 jaar. Zoals ik al uitgelegd heb, bestaat de mosjav uit 3 delen. Je hebt een deel voor jezelf en een deel dat je deelt met de anderen.

Die maatregel nam de overheid niet voor niks! Hierdoor hechtten de mensen zich aan het land en aan elkaar. Aan het einde van die 49 jaar mochten zij hun huur verlengen. Vaak deden mensen dit voor de rest van hun leven en nam hun zoon het weer over. Mijn opa heeft dat ook gedaan en daarom wonen wij nog steeds in een mosjav. Ik ben zeker van plan om het ook weer over te nemen van mijn vader! En weet je wat leuk is, de meeste mosjavs bestaan nog steeds! In totaal zijn er nu nog 452 mosjavs in Israël.

Inkomsten

Nu nog even over de inkomsten, want jij snapt ook wel dat wij kleren en eten nodig hebben. Deel 3 is van iedereen. De gewassen die hierop verbouwd worden (zoals tarwe en graan) worden verkocht. Dit geld wordt verdeeld en samen met de gewassen die we op onze eigen akker (deel 2) verbouwen, kunnen wij genoeg kopen. Jammer genoeg is er bij ons wel een verschil tussen rijk en arm. Maar daar ben je voor met elkaar. We helpen elkaar er gewoon doorheen!

Ik vond het leuk om je iets te vertellen over mijn dorp. Sjaloom!