Muildier


Een merkwaardig dier, dat je in de Bijbel wel eens tegenkomt. Het lijkt op een ezel, maar ook op een paard. Hoe zit dat?

   Bastaard   

Een muildier is een kruising tussen een mannetjesezel (hengst) en een vrouwelijk paard (merrie). Zo’n dier noemt men een ‘bastaard’. Zo af en toe komt het voor dat er een zebrezel wordt geboren: een kruising tussen een zebra en een ezel. Vaak zijn zulke bastaarden onvruchtbaar.

Het muildier is bijna zo groot als een paard, heeft ook een paardenstaart, maar de lange oren als van een ezel. En het gebalk doet ook aan de ezel denken. Een muildier is een goede trekkracht, heeft een flink uithoudingsvermogen. Zelfs werd het dier vroeger wel eens voor de paardentram gezet! Het muildier is bijzonder taai; men zegt ook dat het eigenlijk nooit ziek is. In elk geval kan het veel ouder worden dan een paard.


► Muildieren           beeld: Hp. Baumeler - detail

Volgens Lev. 19:19 mochten de Israëlieten geen muildieren fokken, want vermenging van diersoorten was verboden. Dus werden ze vanuit andere landen ingevoerd. Het muildier lijkt een koninklijk rijdier te zijn geweest. In elk geval: de zonen van David vluchtten, na de moord op Amnon, op muildieren (2 Sam. 13:29). En Absalom reed, toen hij met zijn hoofd in de takken vast kwam te zitten, ook op een muildier (2 Sam. 18:9).

   Muilezel   

Soms lees je in de Bijbel over een muilezel. Wat is dat nu weer? Om dat te begrijpen moet je weten dat men soms ook een mannelijk paard kruiste met een ezel-merrie. Dan spreken we van een muilezel. Het lastige is dat het Hebreeuwse woord pered de ene keer door muildier en de andere keer door muilezel is vertaald. We lezen dat Salomo, toen hij werd gezalfd, op de muilezel van David reed.

Een muilezel zou ook wel eens agressief kunnen zijn. In Psalm 32:9 worden we gewaarschuwd dat we niet zo dom en onhandelbaar moeten zijn als een muilezel. Dit is bedoeld voor iedereen die zijn eigen weg wil gaan en niet naar de stem van God wil luisteren.