Vernietiging


Al vóór het uitbreken van de oorlog hebben de nazi’s zich bezig gehouden met de vraag: hoe is de totale oplossing van het ‘Jodenvraagstuk’? De ‘Endlösung’ wordt dat genoemd. Het leek vooral neer te komen op het verplaatsen of laten emigreren van Joden. Hitler had 15 jaar eerder al in "Mein Kampf" geschreven dat dit vraagstuk moest opgelost worden. Anders zou het slecht aflopen met Duitsland! Hermann Göring, de plaatsvervanger van Hitler, kreeg de opdracht die harde noot te kraken.

   Babi Yar   

In de zomer van 1941 waren de Duitsers Rusland binnengevallen. Direct werden maatregelen tegen de Joden genomen. En hoe! Ze werden bijeen gedreven, daarna vermoord en hun lijken in massagraven gedumpt. Weinigen wisten van deze gebeurtenissen. Vreselijk hebben de nazi’s huisgehouden in Kiev (de Oekraïense hoofdstad). Omdat de Russen zware tegenstand boden, wilden de Duitsers wraak nemen. Eind september werden meer dan 33.000 Joodse inwoners naar een ravijn (Babi Yar) gevoerd, waar ze werden vermoord.


► Het Joodse gedenkteken in Babi Yar

►  President Zelensky legt een krans (2021)

Dit nam slechts twee dagen in beslag! In de maanden die volgden zijn er nog tienduizenden mensen ter dood gebracht. Twee jaar later, in 1943, toen de Duitsers zich moesten terugtrekken, hebben ze geprobeerd om alle sporen van deze massaslachting uit te wissen, onder andere door de lijken te verbranden. Maar deze gruwelijke gebeurtenis werd toch bekend door de verhalen van enkele overlevenden. Trouwens, ook de Russen probeerden 'de waarheid van Babi Yar’ te verdoezelen. Het ravijn werd volgestort met puin, als een soort vuilnisbelt.