Geschiedenis antisemitisme

Er zijn gegevens bekend dat de haat tegen het Jodendom al heel oud is, want zelf in de Oudheid kwam deze haat al voor. Zoals in het jaar 1096 toen er in Duitsland heel veel Joodse gemeenschappen werden uitgemoord, wat zich later ook nog veel meer herhaalde. Dat was dus toen al aan de orde, en dat breidde zich later alleen nog maar uit. Ze mochten niet meer handelen, mochten heel veel beroepen niet meer uitoefenen, enz: allemaal vormen van discriminatie.

Maar waarom moeten de Joden nu juist gediscrimineerd worden? Daar zijn verschillende redenen voor:

  • In de Middeleeuwen was de kerk heel belangrijk, die had een centrale rol. Alle andere godsdiensten waren verboden, dus ook die van het Jodendom. Daarom werden de Joden gediscrimineerd om hun religie.
  • Een andere reden is dat sommigen (christenen) denken dat de Joden de Heere Jezus hebben gekruisigd en dat als excuus gebruiken voor hun haat tegenover de Joden.

Holocaust

Waar de Jodenhaat het meeste tot uitdrukking komt is toch wel in de Tweede Wereldoorlog. Adolf Hitler gebruikte de Joden als zondebok voor al de problemen die er op dat moment in Duitsland waren. Hij kreeg hierin steeds meer aanhang en zo werd de Jodenhaat een feit. Het begon met kleine dingen: Joden mochten niets meer verkopen, ze mochten niet meer sporten, ze kregen allerlei verboden opgelegd. Maar het werd hoe langer hoe erger, totdat Hitler op den duur probeerde alle Joden die hij kon vinden om te brengen (Holocaust). De overblijfselen van de strafkampen en de concentratiekampen herinneren ons nog aan het werk van Hitler. Je zou kunnen zeggen dat deze oorlog het hoogtepunt was van het antisemitisme, de haat tegen de Joden. In deze oorlog zijn er in totaal 6 miljoen Joden om het leven gebracht: allemaal omdat men dacht dat ze minder waren, omdat het beesten waren en geen mensen. Dat was wat Hitler de mensen in Duitsland vertelde.Hij deed dat door propaganda, posters, teksten, redevoeringen enzovoorts.