Holocaust

Jodenvervolging

Lees je de krant wel eens? De laatste tijd staat er altijd heel veel nieuws in over het land Israël. Ook wel over de Joden zelf. Terugkeer naar hun eigen land, aanslagen in Israël, raketbeschietingen, Hamas, Hezbollah. Misschien staat er wel iets tussen waar je meer over weet.

In dit stukje gaat het over het onderwerp ‘Holocaust’. Alle dingen die hierboven genoemd worden, hebben daar alles mee te maken. De Holocaust is niet iets waar je blij van wordt. Misschien heb je het woord al wel vaker gehoord. Of er iets over gelezen.

Bij het woord Holocaust denken we in de eerste plaats aan de Joden. Bijvoorbeeld aan de oorlogen die tegen de Joden geweest zijn. Wat het woord Holocaust verder betekent, kunnen jullie in het volgende stukje lezen. Ook wat het heeft betekend voor het volk Israël.

Haman

In de Tweede Wereldoorlog hebben de Duitsers ons land bezet, met de bedoeling om alle Joden die in ons land woonden, te doden. Aan het roer stond Adolf Hitler. Hij had zo’n haat in zijn hart tegen de Joden. Dat is niet te begrijpen.

Toch was dit niet de eerste keer, dat iemand haat in zijn hart voelde tegen de Joden en hen wilde doden. Jullie kennen vast de geschiedenis van Haman wel. Haman was een belangrijke man in het paleis van koning Ahasveros. Hij wilde ook alle Joden ombrengen. Hij had al een datum vastgesteld, waarop dat gebeuren zou. Gelukkig kon dat verhinderd worden door koningin Esther en haar oom Mordechai, die zelf ook Jood waren. Ook in de Bijbel lezen we dus al over mensen die de Joden wilden uitroeien. Dit uitroeien, noemen we de Holocaust.

Hoe komt er dan een Holocaust?

Misschien vraag je jezelf nu wel af: Hoe komt er dan een Holocaust? Als we terugkijken naar de Tweede Wereldoorlog, maar ook in de geschiedenis van Haman, dan weet je het misschien al wel. De Holocaust is het gevolg van haat. Haat van iemand, of van meerdere mensen, tegen een volk. Je kunt hier ook meer over lezen, onder het kopje Antisemitisme. Heb jij ook haat in je hart? Dat je iemand helemaal niet mag? Dat je een hekel aan iemand hebt? Weet je waar haat voor zorgt? Voor angst!

Veel Joden zijn afgelopen jaren terug verhuisd naar Israël. Sommigen wonen daar nu alweer meer dan 25 jaar. Alleen ook in en rond Israël zijn er mensen die de Joden haten. Veel volken rond Israël zouden het liefst willen, dat het land Israël niet meer bestond. Daarom zijn veel Joden bang. Bang voor een nieuwe Holocaust. Bang voor andere mensen die hen willen vernietigen, net zoals dat in de Tweede Wereldoorlog gebeurd is. En net zoals dat in de tijd van de Bijbel, door Haman bijna gedaan was. De Joden in Israël hebben bijna geen vertrouwen meer in de mensen om hen heen.

Nu weten jullie wat het woord Holocaust betekent. Weet je het nog? En weet je ook nog waar het woord vandaan kwam? Weet je ook de twee momenten waarop er bijna of helemaal een Holocaust was nog? Vast wel toch? Anders moet je nog maar even terug lezen in de tekst. Het is te hopen dat er nooit meer een Holocaust komt!