Arabische Republiek Egypte

Misschien weet je nog wel dat Egypte ook in de Bijbel voorkomt. Het bekende verhaal van Mozes die de Israëlieten uit Egypte heeft geleid, door de woestijn, naar Het Beloofde Land(Israël).

Waar ligt Egypte? Egypte is ook een buurland van Israël. Op het kaartje[1] zie je Egypte oranje gekleurd en daar rechtsboven Israël in het donkerbruin. Vergeleken bij Egypte is Israël piepklein!

Egypte ligt in Noord-Afrika. Andere buurlanden van Egypte zijn Libië, Sudan, Saoudi-Arabië en Jordanië

Geschiedenis van Egypte

De Nijl is een belangrijke rivier in Egypte. Rondom de Nijl zijn ook de eerste nederzettingen ontstaan. Uiteindelijk zijn die nederzettingen uitgegroeid tot dorpen en steden.

De farao’s waren belangrijke personen in Egypte. Zij werden vaak gezien als goden en het was hun taak om ervoor te zorgen dat Egypte een mooi land bleef. De piramides zijn grafmonumenten voor overleden farao’s. In zo’n piramide werd de farao begraven met alle dingen die hij nodig zou kunnen hebben in het hiernamaals.

Misschien heb je ook wel eens van het hiërogliefenschrift gehoord? Dat hebben de Egyptenaars uitgevonden! Dat is eigenlijk een soort rebus.

Egypte bestaat voor het grootste gedeelte uit woestijn. De hoofdstad van Egypte is Cairo. In die stad wonen 17 miljoen mensen. Dat is ongeveer net zoveel inwoners als in Nederland wonen! In totaal wonen er in Egypte ongeveer 75 miljoen mensen. Dat is 4,4 keer zoveel als in Nederland!

Christenen in Egypte

Vroeger was bijna heel Egypte christelijk. Maar in het jaar 632 kwam de islam steeds meer aan de macht en nu is bijna heel Egypte islamitisch. In vergelijking met de moslims zijn er niet zo veel christenen. Zij noemen zich ‘Kopten’. Misschien ken je dat woord wel, het betekent ‘Egyptenaren’. De laatste tijd staat er heel veel in de krant over de Kopten. De Kopten hebben het na de verdrijving van president Mubarak heel moeilijk. Veel Kopten worden gedood door de Islamieten en kerken van de Kopten worden verwoest.

De relatie met Israël

Israël leeft wel in vrede met Egypte, maar de mensen kunnen niet goed met elkaar overweg. Israël heeft al vaak oorlog gehad met Egypte. In 1948 werd Israël onafhankelijk. Dat wilde Egypte helemaal niet. Egypte viel toen samen met nog een aantal landen Israël binnen. Maar Israël werd niet verslagen, nee, ze veroverden zelfs een aantal gebieden.

In het jaar 1967 viel Israël Egypte aan. Dat wordt de Zesdaagse Oorlog genoemd omdat die oorlog maar zes dagen duurde.

In het jaar 1973 viel Egypte, samen met Syrië en Jordanië, Israël weer aan. Die oorlog wordt de Jom Kippoeroorlog genoemd.  In 1979 sloot de president van Egypte vrede met Israël. Die vrede wordt het ‘Camp David’-akkoord genoemd.

Maar dit jaar bleek weer dat Israël en Egypte geen ‘echte’ vrede hebben. Bijv. als een Egyptenaar met iemand uit Israël trouwt, mag hij geen Egyptenaar meer zijn.

Ook hebben de Egyptenaren nog steeds ruzie met Israël over de Gazastrook. De Gazastrook valt onder de Palestijnse Autoriteit maar Israël blokkeert wel de havens.