Gezondheidszorg


De Israëlische overheid zet zich in voor een gezonde samenleving, maar wat is daar eigenlijk allemaal voor nodig? Is de zorg voor iedereen even goed geregeld en wat betekent ‘Magen David Adom’? Dat ontdekken we hier.

   Geschiedenis   

Voor het ontstaan van de Israëlische gezondheidszorg moeten we terug in de tijd. Misschien weet je nog wel dat Israël heel lang deel uitmaakte van een provincie van het Ottomaanse Rijk. Tijdens die periode hebben Europese Joodse gemeenschappen in Jeruzalem een aantal gezondheidsklinieken opgezet. Ook als je weinig geld had kon je hier terecht. Dit was hard nodig, want er kwamen veel heftige ziektes voor. Denk aan: dysenterie (een zware vorm van diarree), malaria (een ernstige infectieziekte) en tuberculose.

Vandaag de dag worden de nieuwste technologieën ingezet om zieke mensen te kunnen helpen. Alles wat met gezondheidszorg te maken heeft valt onder de verantwoordelijkheid van het Ministerie van Volksgezondheid. Dit ministerie zorgt ervoor dat de juiste wetten en regels gemaakt worden en dat deze ook werkelijk toegepast worden. Ook gaat het Ministerie over de kwaliteit van de gezondheidszorg en is er aandacht voor het medisch onderzoek.

Dat is immers nodig om de behandeling van zieke mensen te verbeteren en om te voorkomen dat nieuwe ziektes ontstaan. Zo zijn de Israëlische ziekenhuizen in staat om meer ziektes te kunnen bestrijden.  Onderzoek in de medische wetenschappen is dus van groot belang voor de mensen. Dit onderzoek wordt in Israël door onder andere de medische scholen en overheidsinstituten en -laboratoria uitgevoerd.

   Scholing   

In Israël zijn vier medische scholen waar je voor arts kunt studeren. Voor toekomstige tandartsen en apothekers zijn er twee scholen. Als je verpleger wilt worden kun je uit twintig scholen kiezen.

Van de artsen is het grootste deel opgeleid buiten Israël. Er zijn zorgen, omdat er steeds meer artsen tegen hun pensioen aan zitten. En er is een heel sterke bevolkingsgroei! Momenteel is er ongeveer één dokter op de 300 inwoners. Voor zwangere vrouwen zijn er speciale zorgcentra. Tijdens en na de zwangerschap worden vrouwen daar bijgestaan. De pasgeboren baby’s groeien tot in de jongen levensjaren op onder medisch toezicht.

   Magen David Adom   

Dat betekent ‘Rode Davidster’. Waarschijnlijk gaat er nu een lichtje branden. Deze organisatie lijkt inderdaad erg veel op wat we in Nederland en België het ‘Rode Kruis’ noemen. Deze dienst levert dan ook Eerste Hulp Bij Ongelukken (EHBO). In het hele land zijn er EHBO-posten. De ‘Magen David Adom’ (MDA) functioneert met hulp van duizenden vrijwilligers. Vele daarvan zijn scholieren. Ook in Nederland is een MDA-afdeling.

De voorzieningen in Israël worden wereldwijd hoog gewaardeerd en Israël is dan ook vaak het gastland voor internationale conferenties op medisch gebied. Ook exporteert Israël wereldwijd kennis en apparatuur. Misschien heeft jouw opa of oma wel eens een laserbehandeling voor zijn/haar ogen gehad; waarschijnlijk heeft het ziekenhuis deze informatie over het gebruik uit Israël gekregen. Eén van de belangrijkste exportproducten van Israël is namelijk de ontwikkeling en het gebruik van laserinstrumenten voor verschillende operaties. Ook komen veel patiënten naar Israël voor een behandeling. Zo is Israël een populaire bestemming voor mensen die lijden aan chronische (blijvende) ziektes als astma, psoriasis (huidziekte) en reumatische klachten. Israëlische zorg gaat voorbij grenzen!