Industrie en technologie


Israël heeft zich ontwikkeld tot een land, dat internationaal ‘meetelt’ op het gebied van industrie en (vooral) technologie. Joden die naar Israël kwamen troffen een verwaarloosd land aan. Er leek weinig mee te beginnen. Maar dankzij keihard werken door Joodse pioniers kwam het land er heel anders uit te zien. Als je alleen al kijkt hoe men de bevloeiing (irrigatie) van het dorre land ter hand heeft genomen. En hoe daar de (Israëlische!) uitvinding van druppelirrigatie wordt toegepast. Er worden landbouwproducten verbouwd tot in de Negev woestijn toe! Je moet dan wel denken aan Jesaja 35: “De wildernis zal bloeien als een roos”. Israël kent ook waterbesparende technologie (ontzilting). Waarmee zeewater wordt omgezet in drinkwater. Daarin zijn de Joden zo goed, dat ze vanuit hun droge land zelfs water kunnen exporteren!

   Immigranten   

Dat is niet alles. Er is een enorme industrie gegroeid. Na de val van de Berlijnse Muur in 1989 stroomden heel veel Russische Joden toe, wel meer dan een miljoen in tien jaar tijd. Die brachten veel technische kennis mee. Het was nog niet zo eenvoudig om al deze immigranten aan werk te helpen. Maar ook dát probleem heeft Israël kunnen oplossen. Er zijn veel bedrijven ontstaan, op het gebied van metaal, landbouw, telecommunicatie, waterzuivering en geneesmiddelen. De Israëlische diamantslijperijen zijn de beste ter wereld.

   Dode Zee-industrie   

Bij de Dode Zee heeft zich een hele industrie ontwikkeld, die al ongeveer 100 jaar bestaat. Daar heb je de “Dead Sea Works”: de grootste zoutwinnerij op aarde. Dat moet je niet verkeerd opvatten: uit het water van de Dode Zee wordt niet alleen keukenzout gehaald, maar ook allerlei andere belangrijke mineralen.


► Kunstmestfabriek bij de Dode Zee      beeld: Wikimedia

Per jaar wordt meer dan twee miljoen ton aan kunstmeststoffen geproduceerd! Hiervoor moet het water (in een maandenlang durend proces) langzaam worden gezuiverd. Ook worden er stoffen gewonnen die nodig zijn voor medicijnen en bestrijdingsmiddelen. En niet te vergeten (moeilijk woord): magnesiumchloride. Deze stof is geschikt voor de zuivering van riool- en ander afvalwater.

   High tech   

Ook staat Israël hoog aangeschreven vanwege het grote aantal high tech-bedrijven. Er wordt veel geld besteed aan onderzoek en innovatie, dus het ontwikkelen van nieuwe technieken. Er zijn duizenden zogeheten startups in het land. Dat zijn kleine bedrijven (vaak gerund door jonge mensen), die op zoek gaan naar technische vernieuwingen. En heel vaak met succes! Nogal wat uitvindingen komen uit Israël. En bekende bedrijven zijn er gevestigd. Zoals:

  • Indigo: digitaal printen
  • Waze: ontwerpen van navigatiesystemen
  • CheckPoint: maakt beveiligingssoftware
  • Qlight: nanotechnologie voor beeldschermen
  • RealView: 3D-displays voor medisch gebruik.
  • Exablate: behandeling van kanker met geluidsgolven
  • Pillcam: camera in een capsule die je inslikt, opnames in het lichaam!

Vooral de medische ‘tak’ is belangrijk. Nergens ter wereld zijn zoveel wetenschappers daarin werkzaam als in het Joodse land. Ook heeft Israël veel moderne medische voorzieningen. Veel geneesmiddelen komen uit Israël. Veel ontdekkingen op medisch gebied worden gedaan in ...Israël. Een pil tegen diabetes (suikerziekte), een apparaat dat helpt om een verlamde hand weer te kunnen gebruiken. Dit zijn maar enkele voorbeelden.

   Zonne-energie   

Israël levert dus kwaliteitsproducten. Regelmatig komen delegaties uit de hele wereld kijken hoe men in dat land te werk gaat. Een staaltje van moderne techniek vinden we, om maar iets te noemen, midden in de droge - maar zonnige! - Negev woestijn.


► Zonne-energiecentrale in de Negev

Op zo'n 40 kilometer ten zuiden van Be'er Sheva staat een zogeheten 'Solar Power Plant'. Die beslaat een enorm 'veld' met meer dan 50.000 computergestuurde spiegels, die automatisch de zon volgen. Het weerkaatste zonlicht gaat naar een 260 meter hoge toren, waar genoeg energie wordt opgewekt voor 120.000 huishoudens! Er is wel eens gezegd: als je ziet wat Israël in de Negev voor elkaar krijgt, is het alsof je naar een futuristische film kijkt...

   Nobelprijswinnaars   

Het valt natuurlijk in de wereld op, dat zoveel technische en wetenschappelijke kennis uit Israël komt! Een groot aantal Israëli’s is academisch gevormd. En maar liefst 20% van de winnaars van de Nobelprijs is Joods óf van Joodse afkomst. Terwijl over de hele wereld slechts één op de 500 mensen Jood is! Is dat niet opmerkelijk? Hieronder zie je enkele voorbeelden. 

Albert Abraham Michelson (links) bedacht een slimme manier om de snelheid van het licht te meten. In het midden de beroemde Albert Einstein, die - omdat hij Jood was - in 1933 voor de nazi's naar Amerika vluchtte. Rechts Dennis Gabor, een Jood uit Boedapest. Hij kreeg de Nobelprijs voor de uitvinding van de holografie, een techniek waarmee je 3D-beelden kunt maken.

   Wat is het geheim?   

Hoe komt het dat Israël zo uitblinkt in wetenschap en techniek? Lastig om zomaar te zeggen. Wel weten we dat veel naar Amerika gevluchte Joden terugkwamen naar Israël. Vaak hadden ze hun werkkring gehad in Californië, in de streek die men wel noemt: Silicon Valley. Daar wordt veel onderzoek gedaan op technologisch gebied, o.a. aan computersystemen. Tegenwoordig zitten er grote bedrijven als Apple, HP en Google. Veel van deze Amerikaanse immigranten hadden dus een behoorlijke technische kennis. En die hebben er mede voor gezorgd dat het land zich zo snel en goed kon ontwikkelen. In de kuststreek bij Tel Aviv vinden we veel high tech-bedrijven, in steden als Herzliya, Netanya en Rehovot.

Maar er is nog iets. Tijdens de driejarige militaire dienstplicht leren jongeren vanaf 18 veel over techniek, maar ook hoe ze in teams moeten samenwerken. Jonge mensen trekken met elkaar op, leren van elkaar. Dat leidt vaak tot vriendschappen, waaruit weer startups voortkomen.

Een Israëlische minister, Abba Eban, heeft eens gezegd: "Eerst leek een Joodse staat in de wereld ondenkbaar. Maar nu is het andersom en is een wereld zonder Israël ondenkbaar!"