Ashdod en Ashkelon

Ashdod en Ashkelon


   Ashdod   

Nu gaan we naar de bekende kustplaats Ashdod. Deze stad is al heel oud. Op verschillende plaatsen in de Bijbel kun je over Asdod lezen (bijvoorbeeld in 1 Sam. 5). In het Nieuwe Testament heet deze stad Azote; Filippus ging ernaartoe, nadat hij de kamerling had ontmoet (Hand. 8). Het was vroeger een Filistijnse stad.
Asdod werd verschillende keren veroverd en verwoest, maar is weer uitgegroeid tot een grote en moderne stad met meer dan 200.000 inwoners.

Weet je waarom Ashdod een bijzondere stad is? Zijn haven is een van de grootste van het land! Hier komen veel goederen binnen die vervolgens door de rest van Israël verspreid worden. De haven wordt ook gebruikt voor toerisme. Er komen veel luxe cruiseschepen aan, die mensen uit allerlei landen vervoeren. Deze toeristen brengen dan ook een bezoek aan de stad. Het is een moderne stad met veel moderne gebouwen en flats. De straten zijn breed, de huizen netjes en de parken goed onderhouden. Daarom willen veel (jonge) mensen in Ashdod wonen. Ashdod kent zelfs gemiddeld de jongste bevolking van Israël! En de stad heeft ook een sterke bevolkingsgroei.

   Ashkelon   

Nóg een populaire plaats aan de kust is Ashkelon. Een stuk kleiner dan Asdod, maar wel een hele oude stad, die vroeger bij de Filistijnen hoorde en waar je ook in de Bijbel over kunt lezen. Ook deze stad werd meerdere keren verwoest en veroverd door verschillende volken.

Ashkelon is nu een populaire badplaats. Misschien houd jij ook wel van een vakantie bij de zee en het strand. Dan ben je niet de enige! Veel mensen komen daarvoor naar Ashkelon. Deze toeristen bezoeken de uitgestrekte stranden aan de kust. Deze stranden zijn bij elkaar wel twaalf kilometer lang!
Naast de prachtige stranden aan de kust kun je in het Nationaal Park (wat ten zuidoosten van de stad ligt) ruïnes bezoeken die nog over zijn van de oude stad Ashkelon. In de stad zijn naast deze ruïnes nog veel meer oude bouwwerken te zien. Wist je trouwens dat koning Herodes (ja, de kindermoordenaar!) hier in deze stad is geboren?

Voordat we de stad weer verlaten zal ik nog iets over Ashkelon vertellen. In deze stad is de grootste ontziltingsinstallatie van de wereld. Hij werd, als eerste in Israël, in 2005 in gebruik genomen. Deze installatie haalt het zout uit het zeewater, zodat het water bijvoorbeeld gebruikt kan worden voor de landbouw. Handig hè? En Israël is hierin zo goed, dat ze zelfs zoet water naar andere droge landen exporteren!