Sichem

Sichem

De stad die we nu gaan bezoeken is de grootste stad van de Westelijke Jordaanoever (Westbank). In de Bijbel kennen we deze stad als Sichem, maar tegenwoordig heet de stad Nabloes. Na de verwoesting van Jeruzalem is deze stad door de Romeinen gesticht, met de naam Neapolis (betekent: "nieuwe stad"). Sichem ligt tussen twee bergen: de Ebal en de Gerizim. De Palestijnen zijn de baas in Sichem.

   Waterput   

Kennen jullie de stad Sichem uit de Bijbel? In de buurt van deze plaats heeft de Heere Jezus de Samaritaanse vrouw ontmoet, bij de waterput van Jakob. Deze put bestaat nog steeds en wordt door veel pelgrims bezocht. Ze krijgen daar van monniken water uit de put te drinken. De put is wel meer dan dertig meter diep! Vlak bij de put van Jakob ligt de ingang van vluchtelingenkamp Balata. Dat is één van de grootste vluchtelingenkampen in de Westbank. Dit kamp bestaat vanaf 1950 en er wonen wel 30.000 vluchtelingen.

In het westen van Sichem ligt een kleine Samaritaanse wijk. In de stad Sichem wonen een paar honderd Samaritanen. De stad Samaria werd in 722 voor Chr. door de Assyriërs veroverd en verwoest.