Bethlehem

Bethlehem


De plaats die we nu gaan bezoeken is wel heel bijzonder: Bethlehem, de plaats waar de Heere Jezus geboren is. Bethlehem ligt, net als Jericho en Sichem, op de Westelijke Jordaanoever en is al een hele oude stad. In de Bijbel kunnen we ook over Bethlehem lezen. Bijvoorbeeld in het Bijbelboek Ruth. Er is dan hongersnood in Bethlehem, en Elimelech en zijn vrouw Naomi trekken met hun twee zonen naar Moab. In Moab sterven Elimelech en zijn zonen en Naomi keert met haar schoondochter Ruth terug naar Bethlehem. Daar ontmoet Ruth Boaz en later trouwt ze met hem.

   Geboortekerk   

De bekendste geschiedenis is toch wel de geboorte van de Heere Jezus. Jullie weten dat Maria en Jozef naar Bethlehem trokken, maar dat ze daar geen onderdak konden vinden. Zo werd de Heere Jezus in een stal geboren. Deze plaats wordt nog steeds door de christenen herdacht. Er staat een kerk op deze plaats: de Geboortekerk.

Als we deze kerk in willen gaan moeten we bukken. Dat komt doordat de oorspronkelijke ingangen zijn dichtgemetseld. En de enige ingang is een lage opening, zodat je alleen maar bukkend in de kerk kunt komen. Dat is rond 1500 bewust zo gedaan, omdat anders ruiters te paard zomaar de kerk zouden kunnen binnenrijden.


► Links: Lage poort in Geboortekerk; rechts: de grot.

Vanuit de kerk kun je ook de geboortegrot bezoeken. Hier wordt de plaats van de geboorte van de Heere Jezus aangegeven met een zilveren ster en de woorden: ‘Hier werd Jezus Christus uit de maagd Maria geboren.’ Als je dit zo ziet, denk je: heeft dit alles niet méér te maken met toerisme dan met godsdienst?

   Ligging    

De stad Bethlehem ligt op twee heuvels op een hoogte van ongeveer 700 meter. Op de velden buiten Bethlehem kun je nog steeds een schaapherder met zijn kudde tegenkomen. Net zoals in de tijd van de Bijbel!

Ieder jaar komen er veel toeristen naar Bethlehem. Christenen komen bijvoorbeeld om de Geboortekerk te bezoeken. De mensen in Bethlehem zijn blij als de toeristen komen. Ze verdienen er geld aan en ze hebben op deze manier contact met de buitenwereld.