Horeb
Berg van Mozes
In het zuiden van de Sinaï verheft zich een bergketen tot meer dan 2000 meter hoogte. Hiertoe behoort ook de indrukwekkende piek Djebel Musa (‘Berg van Mozes’). Deze berg wordt meestal aangewezen als de plaats waar aan Mozes en de Israëlieten de Wet van God werd bekendgemaakt. De berg Horeb is de plaats waar Mozes het gezicht van de brandende braambos ontving. Later lezen we ook in 1 Kon. 19 van de moedeloze profeet Elia, dat hij na 40 dagen de berg bereikte.
Het Sinaï-schiereiland wordt in het westen begrensd door de Golf van Suez, in het zuiden door de Rode Zee. Aan de oostkant vinden we de Golf van Akaba. Het bestaat grotendeels uit steppegebieden en woestijn. Behalve enkele oases en de meer vruchtbare kuststroken is alleen het uiterst noordelijke deel geschikt voor landbouw. Vanaf 1979 is de Sinaï weer Egyptisch gebied.
Klooster
Veel toeristen beklimmen deze ‘Mozesberg’, bijvoorbeeld via het ‘kamelenpad’. De moskee en de kapel, die boven op de berg zijn te vinden, zijn voor het publiek gesloten.
► De Sinaï met het Catharinaklooster beeld: Joonas Plaan
Onder aan de berg is het Catharinaklooster, als herinnering aan de brandende braambos. Het is het oudst bewoonde klooster ter wereld. Het is bijna 1500 jaar oud! Keizer Justinianus voorzag het van sterke muren om de monniken te beschermen. In dit klooster werd halverwege de 19e eeuw een belangrijk handschrift van het Nieuwe Testament gevonden.
Waar ligt de Horeb?
Helaas weten we niet precies de route die de Israëlieten na de uittocht uit Egypte hebben gevolgd. Waar bijvoorbeeld moeten we de Schelfzee vinden? Dat is zeker niet hetzelfde aIs wat nú de Rode Zee genoemd wordt. Waarschijnlijk is het de Golf van Suez. Of het noordelijke puntje ervan. Of een water dat nu niet meer bestaat. Meestal neemt men aan dat we de berg Sinaï of Horeb ergens in het zuiden van het schiereiland moeten zoeken. Op het kaartje hieronder is die plek met een zwarte stip aangegeven.