Horeb

Horeb


   Berg van Mozes   

In het zuiden van de Sinaï verheft zich een bergketen tot meer dan 2000 meter hoogte. Hiertoe behoort ook de indrukwekkende piek Djebel Musa (‘Berg van Mozes’). Deze berg wordt meestal aangewezen als de plaats waar aan Mozes en de Israëlieten de Wet van God werd bekendgemaakt.

Het Sinaï-schiereiland wordt in het westen begrensd door de Golf van Suez, in het zuiden door de Rode Zee. Aan de oostkant vinden we de Golf van Akaba. Het bestaat grotendeels uit steppegebieden en woestijn. Behalve enkele oases en de meer vruchtbare kuststroken is alleen het uiterst noordelijke deel geschikt voor landbouw. Vanaf 1978 is de Sinaï weer Egyptisch gebied.

   Waar ligt de Horeb?   

Helaas weten we niet precies de route die de Israëlieten na de uittocht uit Egypte hebben gevolgd. Waar bijvoorbeeld moeten we de Schelfzee vinden? Is dat hetzelfde als wat we nu de Rode Zee noemen? Toch neemt men meestal aan dat we de berg Sinaï of Horeb ergens in het zuiden van het schiereiland moeten zoeken. De berg Horeb is de plaats waar Mozes het gezicht van de brandende braambos ontving. Later lezen we ook in 1 Kon. 19 van de moedeloze profeet Elia, dat hij na 40 dagen de berg bereikte.

In Galaten 4 zegt Paulus dat deze berg in Arabië ligt (hij noemt hem ‘Sina’). In die tijd was de Sinaï een deel van de Romeinse provincie Arabië. Dat is iets anders dan het land dat we tegenwoordig Arabië noemen. Toch zijn er steeds meer mensen die aannemen dat de berg Sinaï moet liggen aan de oostkant van de Golf van Akaba! Dat is dichter bij het land Midian, waar Mozes de schapen van Jethro hoedde (Exodus 3:1). Als dat waar is, hebben de Israëlieten een heel andere tocht gemaakt dan je in de boeken ziet afgebeeld…

   Klooster   

Veel toeristen beklimmen deze ‘Mozesberg’, bijvoorbeeld via het ‘kamelenpad’. De moskee en de kapel, die boven op de berg zijn te vinden, zijn voor het publiek gesloten.

Onder aan de berg is het Catharinaklooster, als herinnering aan de brandende braambos. Het is het oudst bewoonde klooster ter wereld. Keizer Justinianus voorzag het van sterke muren om de monniken te beschermen. In dit klooster werd halverwege de 19e eeuw een belangrijk handschrift van het Nieuwe Testament gevonden.