Jordanië

De relatie tussen Israël en Jordanië

Hoe gaan deze landen met elkaar om? Zijn ze vreedzaam? Gedragen ze zich vijandelijk? Allemaal vragen die bij je opkomen als je denkt aan de relatie tussen beide landen. Door het lezen van de tekst zullen we te weten komen waar Jordanië ligt We krijgen wat algemene informatie over het land en als laatste zal beschreven worden hoe Jordanië en Israël met elkaar omgaan/ gingen.

JORDANIE, met als hoofdstad Amman, is een land in het Midden-Oosten. Het land heeft veel buurlanden, één ervan is Israël. De geschiedenis van Jordanië zegt veel over de relatie met Israël. Tot op de dag van vandaag heerst er een lichte spanning tussen de landen onderling!

Waar ligt Jordanië? Jordanië ligt in het werelddeel Azië. Wanneer je op de kaart kijkt, zie je de buurlanden van Jordanië: in het noorden grenst het land aan Syrië, in het noordoosten aan Irak. Aan de westkant van Jordanië ligt Israël/Palestina. In het zuiden en zuidoosten grenst het aan Saoedi- Arabië.

Het land in het algemeen

Voor het jaartal 1922 was Palestina één groot land. De Britten hebben in die tijd het land in tweeën gedeeld: Jordanië (drie kwart) en Palestina (een kwart). Palestina is het kleine land aan de westkant van de Jordaan. In Jordanië wonen daarom ook veel Palestijnen: zo’n 98% van de bevolking.

Jordanië wordt ook wel het Hasjemitisch Koninkrijk Jordanië genoemd. De meeste mensen zijn Islamitisch. 6% van de bevolking is Christelijk. Het land heeft 5 miljoen inwoners en het is ongeveer 2,5 keer zo groot als Nederland.

Als je op de kaart kijkt, zie je dat Jordanië via Akaba een verbinding heeft naar de Rode Zee en zo verder met de rest van de wereld.

Het land ten opzichte van Israël

Het land Jordanië wordt in 1946 onafhankelijk. Dit betekent dat andere landen niets of weinig meer te zeggen hebben over het land. Abdullah Ibn Hussein wordt uitgeroepen tot koning en mag het land gaan besturen.
De hoofdstad is Amman. Dit is de grootste stad van het land, en deze heeft 1.430.000 inwoners. De bekendste rivier is de Jordaan, deze loopt langs de grens met Israël en de Westelijke Jordaanoever.

90% van de Jordaanse grond is woestijn. Een kleine strook langs de oever van de Jordaan is een vruchtbare streek waar aan landbouw en tuinbouw wordt gedaan. Deze goede grond komt vooral door irrigatie.
In 1948 wordt de staat Israël geboren. Nog diezelfde dag valt Jordanië, met Egypte, Irak en Syrië, de nieuwe staat binnen: de eerste oorlog is begonnen. De kreet klinkt: “Doodt de Joden!”. De Israëli’s vechten beter dan verwacht. Tot verbazing van veel mensen wint Israël de oorlog en verovert veel gebieden.
Jordanië heeft het gebied op de Westelijke Jordaanoever, met delen van de stad Jeruzalem, kunnen behouden. Als wraak tegen Israël worden alle Joden die in dit gebied wonen, met grof geweld, weggejaagd. Ook worden de heilige plaatsen in bijv. Jeruzalem en Hebron voor Joden gesloten/verboden.

In 1967 wordt de Zesdaagse oorlog gevoerd. Israël deelt als eerste de klap uit, mede omdat verschillende buurlanden dreigen met de vernietiging van de staat! Met deze oorlog krijgt Israël onder andere Jeruzalem in bezit.

In 1994 wordt er een vredesverdrag gesloten tussen Jordanië en Israël. De staat Israël heeft de Joodse nederzettingen langs de grens ontruimd. Ook is land weggegeven. Sinds die tijd blijven de vijandelijkheden wat beperkt.

De staat Israël deed na de overwinning een voorstel: Het veroverde land teruggeven in ruil voor vrede. Op een vergadering wezen de buurlanden het idee af: er werd drie keer ‘nee’ gezegd.