Be'er Sheva

Be'er Sheva


Laten we eens een kijkje nemen in de woestijn Negev. Deze woestijn ligt in het zuiden van Israël. Maar niet op het midden van de dag, want dan is het zo heet, dat we ons niet teveel moeten inspannen. Misschien is er wat verkoeling te vinden in de grote stad Be’er Sheva, die in de Negev-woestijn ligt.

   'Put van zeven'   

Be’er Sheva (in de Bijbel bekend als: Berseba) betekent: ‘put van zeven’, of: ‘put van de eed’. De naam komt van Abraham. Die heeft daar een verbond gesloten met Abimelech, de koning van Gerar. Dat was een Filistijnse stad. Abraham heeft op die plek een put gegraven en een boom geplant. De grond is heel droog, maar deze boom heeft goede wortels, zodat de boom toch kan groeien.

De put die Abraham bouwde, noemde hij Seba, en deze naam betekent: ‘zeven’. In Berseba is Izak geboren (Gen. 26:25). Je weet toch wel dat Hagar en Ismaël zijn weggestuurd? En dat Ismaël toen bijna is gestorven in de woestijn? Dat is hier gebeurd. Ook Jakob heeft in Berseba gewoond (Gen. 28:10).


► Be'er Sheva -
Ben Goerion Universiteit        beeld: Wikimedia

Tegenwoordig is Be’er Sheva is een heel moderne en grote stad, er wonen nu ongeveer 200.000 mensen. Het is de grootste stad in de Negev-woestijn. Daarom zijn we gelukkig van alle gemakken voorzien. Er zijn onderwijsinstellingen. Een half uur rijden vanaf de stad staat een enorme installatie voor zonne-energie. Dat alles laat zien hoe de welvaart in het land Israël met sprongen vooruit is gegaan.

   Nomaden   

Abraham was een nomade, dat betekent: iemand die niet op een vaste plaats woont. Als de schapen geen eten meer kunnen vinden, ga je gewoon naar een andere plek, waar wel eten voor de dieren is.

In de woestijn Negev wonen nog steeds nomaden, al zijn het er niet meer zoveel. Bedoeïenen noemen we ze. Elke donderdag is er een bedoeïenenmarkt. Dan verhandelen de bedoeïenen schapen en kamelen. En de vrouwen verkopen dan versgebakken broden. Jammer dat het vandaag geen donderdag is!

   Wist je dat...   

  • Het woord 'negev' in de Bijbel soms wordt gebruikt om 'het zuiden' aan te geven? Zoals in Ps. 126:4.
  • In Be’er Sheva de Ben-Goerion Universiteit staat? In 1969 opgericht, met nu al vele duizenden studenten?