Eilat

Eilat


‘Jongens, we moeten nu nog vier uur rijden’. ‘Wat? We zitten al zo lang in de bus!’ ‘Nou, dan vertel ik alvast wat over Eilat. Dan gaat de tijd sneller…! Jullie hebben misschien nooit van Eilat gehoord, maar in de tijd van de Bijbel was het een bekende stad. Eilat ligt in het onderste puntje van Israël, helemaal in het uiterste zuiden. Koning Salomo heeft hier in de buurt, bij Ezeon-Geber, een handelsvloot laten bouwen. Toch is deze stad niet dezelfde als die van vroeger.

Ook in Eilat is er oorlog geweest. Dat begon met de onafhankelijkheidsoorlog in 1948. De Joden wilden een 'eigen' staat hebben en dat is uiteindelijk ook gelukt. Egypte ging in 1967 protesteren tegen Israël door onder andere de haven van de Rode Zee te blokkeren. En Eilat ligt aan de Rode Zee. Israël kon nu niet meer via de Rode Zee de haven in of uit varen en dat belemmerde de handel. Israël ging in protest. Niet lang daarna brak de Zesdaagse Oorlog uit.

   Toerisme   

Eilat is nu best nog wel bekend bij de toeristen. Dat komt door het duiken in de Rode Zee. Eigenlijk is dit een inham van de Golf van Eilat. Hier kan je verschillende vissen zien. Je ziet vooral veel felgekleurde koralen, maar ook verschillende soorten van de zeeschildpad.

In het nieuws hoor je eigenlijk niets over Eilat. Eilat heeft meer dan 50.000 inwoners en de haven als aantrekkingspunt. De stad heeft naast die haven ook de zee en de woestijn. De zon schijnt altijd in Eilat; zelfs in de winter is het nog 21 °C. In Eilat moet je heel veel water drinken om niet uit te drogen en je hoofd bedekken, want je hebt grote kans om te verbranden. En snel ook!

Wat minder bekend is over Eilat is, dat het de beste plaats is voor bird watching ofwel: vogels kijken. Ongeveer een miljard vogels doorkruisen het gebied en gaan vanuit Europa richting Afrika om daar te overwinteren. De trek naar Afrika vindt plaats in september tot en met november. De terugtocht begint in maart en duurt tot mei.
Wat voor de meiden echt een aanrader is: winkelen in Eilat. Je betaalt namelijk geen btw, dat scheelt dus best wat op al je inkopen.

In het noorden van Eilat heb je een groot park. Het ‘Timna Valley National Park’. Dit is een woestijngebied en ook hier kan je van alles doen. Wandelen, jeep rijden of op de kameel een tocht maken! Ook zie je hier grote rotsen die wij in Nederland niet hebben! Ook is er in Eilat een wildreservaat met allemaal zeldzame woestijndieren, die vaak bedreigd zijn. Wat tenslotte ook leuk is: het ‘Coral Reef’. Hier kun je dolfijnen observeren en soms ook met ze zwemmen en duiken. Bijzonder aan ‘Coral Reef’ is dat de ruimte niet is gesloten. De dolfijnen kunnen dus komen en gaan waar en wanneer ze willen…