Rishon leZion


We zijn er bijna… maar nog niet helemaal! We zijn al een eind onderweg, maar het is dit keer niet zo heel lang rijden. Als we naar de geschiedenis kijken van Rishon LeZion kan je veel aspecten vinden. In de Bijbel horen we niets over deze plaats.

   Eersten in Zion   

Rishon LeZion is een grote stad in de kuststrook, met zeker 225.000 inwoners! Het is de op drie na grootste stad van Israël. Op nummer 1 staat Tel Aviv (met voorsteden 3.300.000), op nummer 2 Jeruzalem (880.000), op nummer 3 Haifa (280.000) en op nummer 4 dus Rishon LeZion - vaak afgekort tot: Rishon.

Rishon is ontstaan in 1882, kort na het stichten van de stad Petach Tikva (die hier in de buurt ligt). De naam Rishon leZion betekent: "Eersten in Zion". Het was inderdaad een van de eerste nederzettingen in het Heilige Land, gesticht door Russische pioniers. De stad heeft vier belangrijke middelen van bestaan: wijn, bouw, diensten en de handel.

   Loofhuttenfeest   

Zie je dat gebouw? Jullie moeten weten wat dat is! Het is de eerste Hebreeuwse school die hier gebouwd is! Heel bijzonder!

Nu staan we midden in de stad. De mensen zien er wel heel fleurig uit. Wat lopen er trouwens veel mensen rond. Niet normaal! Kom, we gaan vragen of er iets belangrijks te doen is. ‘Meneer, wat is er aan de hand?’ ‘We hebben hier een belangrijk cultureel feest. Het heet ‘Rishon Le-Zion Wine Festival’.

Wij vieren het begin van de Soekot feestdagen’. ‘Maar, wat zijn dan Soekot feestdagen? En duurt dat een hele week?’ Soekot (ofwel Sukkoth) is het Bijbelse Loofhuttenfeest. Dat duurt zeven dagen, waarbij herdacht wordt dat de joden veertig jaar lang in hutten in de woestijn rondzwierven. Dit feest wordt beschreven in de Tenach, dus in de Joodse Bijbel; in Leviticus hoofdstuk 23:33-44. Op de eerste twee dagen van Soekot wordt er niet gewerkt. De mensen verblijven dan in een hut die ze maken in de achtertuin.