Rishon leZion


We zijn er bijna… maar nog niet helemaal! We zijn al een eind onderweg, maar het is dit keer niet zo heel lang rijden. Als we naar de geschiedenis kijken van Rishon LeZion kun je veel aspecten vinden. In de Bijbel horen we niets over deze plaats.

   Eersten in Zion   

Rishon is ontstaan in 1882, kort na het stichten van de stad Petach Tikva (die hier in de buurt ligt). De naam Rishon leZion betekent: "Eersten in Zion". Het was inderdaad een van de eerste nederzettingen in het Heilige Land, gesticht door Russische pioniers. De eerste oogst mislukte helaas, zodat zij in grote moeilijkheden terechtkwamen. Maar ze werden financieel door Europese Joden gesteund. Die brachten de pioniers op het idee om met wijnbouw te beginnen. Nu heeft de stad heeft vier belangrijke middelen van bestaan: druiventeelt, bouw, diensten en de handel.

Tegenwoordig is Rishon LeZion een grote stad in de kuststrook, met zeker 225.000 inwoners! Het is de op drie na grootste stad van Israël. Op nummer 1 staat Tel Aviv (met voorsteden 3.300.000), op nummer 2 Jeruzalem (900.000), op nummer 3 Haifa (280.000) en op nummer 4 dus Rishon LeZion - vaak afgekort tot: Rishon.


► Interieur van de Grote Synagoge         beeld: PikiWiki Israël

Een opvallend gebouw in de stad is de Grote Synagoge. Kort na de stichting van de nederzetting werd met de bouw begonnen. De synagoge was klaar in 1889. In die tijd waren de Turken (Ottomanen) nog de baas in Palestina. En die moesten niets van de Joodse godsdienst hebben. Als ze in de buurt van het gebouw kwamen, deden de Joden net of het een opslagplaats was. Ze zetten er gewoon landbouwmachines in! Later, ook nog in de 21e eeuw, is de synagoge enkele malen gerenoveerd. Het gebedshuis is het bezichtigen waard.

   Wijnfabriek   

Zie je dat gebouw? Jullie moeten weten wat dat is! Het is Haviv, de eerste Hebreeuwse school die hier gebouwd is! Heel bijzonder: hij dateert van 1886!

Nu staan we midden in de stad. De mensen zien er wel heel fleurig uit. Wat lopen er trouwens veel mensen rond. Niet normaal! Kom, we gaan vragen of er iets belangrijks te doen is. ‘Meneer, wat is er aan de hand?’ ‘We hebben hier een belangrijk cultureel feest. Het heet ‘Rishon LeZion Wine Festival’. Je moet namelijk weten dat in deze stad de grootste wijnfabriek van Israël staat. En dat al vanaf 1885. Wijn uit Rishon wordt verhandeld over de hele wereld. En deze wijn zul je ook vinden op de tafels van de Joden op de sjabbat en andere feestdagen.

Wij vieren het begin van de Soekot feestdagen’. ‘Maar, wat zijn dat? En duurt dat een hele week?’ Soekot (ofwel Sukkoth) is het Bijbelse Loofhuttenfeest. Dat duurt zeven dagen, waarbij herdacht wordt dat de joden veertig jaar lang in hutten in de woestijn rondzwierven. Dit feest wordt beschreven in de Tenach, dus in de Joodse Bijbel; in Lev. 23:33-44. Op de eerste twee dagen van Soekot wordt er niet gewerkt. De mensen verblijven dan in een hut die ze maken in de achtertuin.

   Wist je...   

  • dat het Israëlische volkslied ('De Hoop') in Rishon leZion is opgesteld?
  • dat dit hier ook voor het eerst gezongen werd?