Jeruzalem

Jeruzalem


Jeruzalem, wie kent die stad niet? Maar wat betekent de naam ‘Jeruzalem’ eigenlijk? Het kan op meerdere manieren uitgelegd worden. De drie bekendste zijn:
  • In Het Hebreeuws heet de stad Jeroesjalajiem, wat betekent: ‘Stad van de Vrede’.
  • In het Arabisch heet het al-Koedesj Sjarief, wat betekent: ‘Het Ware Heiligdom’.
  • Het kan ook staan voor yeru, wat betekent: 'vestigen' of 'opzien', en shalem, wat de naam van een god of priesterkoning betekent.

   Geschiedenis   

Deze stad heeft een lange geschiedenis. Jeruzalem staat ook vaak in de Bijbel genoemd. Koning David heeft Jeruzalem tot hoofdstad gemaakt van Israël. De zoon van koning David ‘Salomo’ bouwt de eerste tempel in Jeruzalem. Later wordt Jeruzalem veroverd door Babylon en komt het volk in ballingschap. Deze ballingschap duurt 70 jaar. In 539 voor Christus wordt Babylon veroverd door het land Perzië en krijgen de Joden toestemming om terug te keren naar Jeruzalem. De tweede tempel wordt gebouwd. Maar, de strijd is niet opgehouden. Jeruzalem wordt vaak aangevallen door verschillende landen, en dat is nu nog steeds realiteit!

   Islam   

De moslims, de joden en de christenen zien alle drie Jeruzalem als hun eigen stad! Je ziet er veel symbolen van het christendom. Ook zijn er veel moskeeën voor de moslims. En je ziet er veel van het jodendom. Dat komt, doordat veel verhalen van de drie godsdiensten in Jeruzalem zouden hebben plaatsgevonden. De stad ligt in het Midden-Oosten. Het ligt precies op de grens van Israël en de Palestijnse gebieden.

   Christendom    

Voor het christendom is Jeruzalem één van de belangrijkste steden ter wereld. Ieder jaar bezoeken veel christenen de heilige Grafkerk. Het gebouw staat namelijk op de plek, waar volgens christenen Jezus Christus zou zijn gestorven en waar Hij ook is opgestaan! Daarom staat op deze plek ook de graftombe.

Naast de heilige grafkerk staat een moskee. Niet alleen voor christenen is Jeruzalem belangrijk. Ook moslims hebben er veel moskeeën gebouwd.
Vooral de Tempelberg is belangrijk voor moslims Hier vind je de al Aqsa moskee en de Rotskoepel. Moslims geloven dat de profeet Mohammed vanaf hier de hemel heeft bezocht. Hij kreeg daar van Allah te horen dat moslims vijf keer per dag moeten bidden. En dat doen de meeste moslims nog steeds.

   Klaagmuur   

Tegen de Tempelberg staat de Klaagmuur. Deze plek is voor joden belangrijk. Ze bidden daar tot God. De Klaagmuur is een overblijfsel van de tempel van Herodes die ooit op de berg heeft gestaan. Die tempel was de heiligste plek voor het jodendom. Tot tweemaal toe werd de tempel verwoest. Alleen de Klaagmuur is daarvan overgebleven. Het is daarom een belangrijke religieuze plaats voor joden.


Hierdoor is er in Jeruzalem al heel lang ruzie tussen de Palestijnen, die overwegend moslim zijn, en de Israëliërs, waarvan de meeste joods zijn. Israël bouwde daarom een muur. Palestijnen kunnen nu niet makkelijk van het ene gebied naar het andere gebied. Er is strenge controle. Het lijkt geen goede manier om de stad eerlijk te delen. Voorlopig is er geen andere oplossing. En dus is de ruzie tussen de Israëliërs en de Palestijnen nog lang niet voorbij.

   De Bijbel in Jeruzalem     

In Jeruzalem zijn er veel plaatsen en plekken te vinden die in de Bijbel ook naar voren kwamen.
  • De Olijfberg: Hier leerde de Heere Jezus het ‘Onze Vader’ aan de discipelen.
  • De hof van Gethsémané: Hier werd de Heere Jezus gevangen genomen
  • Golgotha: Hier is de Heere Jezus gekruisigd.
  • Graftombe: Hier heeft de Heere Jezus in gelegen en is Hij ook opgestaan!

   Markt   

Ook zijn er in Jeruzalem veel markten. Antiek en nieuw, oud en jong, levende have en koopwaar, dit alles vormt het kleurige beeld van de stad. Veel tijd wordt besteed aan kopen en verkopen door jong en oud, mannen en vrouwen, inwoners en bezoekers. De kleding van de inwoners heeft veel kleuren. Het is dus totaal niet saai!