Joodse kleding

Welke kledingregels hebben de joden

Een godsdienst heeft soms een eigen kledingstijl waaraan je kunt zien dat mensen dat geloof hebben. Zo hebben christenen vaak een rok aan en dragen de vrouwen in de kerk een hoed. Moslimvrouwen dragen vaak een hoofddoek. Zo hebben joden ook hun eigen regels en kenmerken waaraan je ze kunt herkennen. Mannen, vrouwen, jongens vanaf 13 jaar en meisjes vanaf 12 jaar moeten zich hieraan houden. Sommige joden houden zich helemaal aan de regels en gewoonten. Zij worden orthodoxe joden genoemd. Terwijl anderen dat veel minder doen.

Kipa

Als je weleens een joodse jongen of man hebt gezien op een foto, heb je vast wel
gezien dat ze op hun achterhoofd een keppeltje dragen. In het Ivriet (modern Hebreeuws) noemen ze dat de kipa. De kipa wordt gedragen uit eerbied tegenover God. Sommige joden dragen het keppeltje de hele dag en anderen alleen tijdens het gebed. Heel soms draagt ook een vrouw een kipa.

Talliet

Een ander kledingstuk wat de mannen dragen is de talliet. Dit is een gebedsmantel die door sommige mannen de hele dag wordt gedragen en door sommige mannen alleen tijdens het gebed. Aan de hoeken van deze talliet zitten draden kwastjes die tsietsiet worden genoemd. Tijdens het bidden houden de mannen deze kwastjes vast wat ze herinnert aan de geboden die in de Thora staan. De Thora is het heilige boek voor de joden, net als dat bij ons de Bijbel is.

Eén stof

Misschien heb je een T-shirt aan wat voor een deel van katoen en voor een deel van polyester is gemaakt. Het is dus niet van één stof gemaakt. Dit soort kleding mogen joden niet dragen. Ze mogen alleen kleding dragen wat van één stof gemaakt is. Dus bijvoorbeeld helemaal van katoen of helemaal van wol. Dit is voor veel joden die bijvoorbeeld in Nederland wonen erg lastig, omdat tegenwoordig bijna alle kleding in de winkels van meerdere stoffen is gemaakt. Daarom maken veel joodse vrouwen zelf kleding of kopen die van een speciale joodse fabriek.

Bonten hoed

Veel orthodox joodse mannen dragen bij feestelijke gebeurtenissen een bonten muts. Er zijn eigenlijk twee verschillende soorten. Sommige dragen de spodik, anderen de sjtreimel. De spodik is heel hoog en langwerpig, terwijl de sjtreimel laag en breed is. Deze hoed is één van de duurste kledingstukken van de joden; Een hoed kost tussen de €1500,- en €5500,-. Een bruidegom krijgt deze hoed meestal op zijn bruiloft van zijn schoonvader.

Vrouwen

Tot nu toe hebben jullie vooral kenmerken van de kleding voor de mannen en jongens gehoord. Er staan in de Thora dan ook vooral wetten voor de mannen en jongens. Vrouwen hebben vanuit de wetten geen precieze regels. Wel moeten ze zich netjes en niet te bloot kleden. Zo moeten ze rokken tot over de knie dragen en mouwen tot over je ellebogen. En zoals jullie gelezen hebben moet de kleding ook van één stof zijn.
Sommige joodse vrouwen bedekken vanaf dat ze getrouwd zijn ook hun haar. Ze gebruiken hiervoor een pruik, een hoed of een doek.

Tefillien

De tefillien – de gebedsriemen – worden ook gerekend tot de kleding, omdat ze ‘gedragen’ worden tijdens het gebed, net als de gebedsmantel. Er zijn twee soorten gebedsriemen: de ene wordt om het hoofd gedragen, de andere om de linkerarm. In beide gevallen is precies beschreven hoe ze moeten worden aangelegd en hoe ze eruit zien.
De eerste riem wordt in de nek samengebonden en hangt dan langs de rug naar beneden. Op het voorhoofd zit een klein zwart doosje dat van leer gemaakt is.
De andere riem heeft ook zo’n doosje: het zit aan de binnenkant van de bovenarm, vlak bij het hart. De riem wordt om de arm gebonden, zeven keer om de onderarm en ook om de hand gewikkeld en vastgehouden met de vingers.
Het gaat hier om deze doosjes, want daar zitten teksten in, precies vastgelegd en geschreven op perkament. Belangrijk is Deuteronomium 6: "Ook zult gij ze tot een teken binden op uw hand; en zij zullen u tot voorhoofdspanselen zijn tussen uw ogen." Duidelijk is, dat de joden hier de Bijbeltekst letterlijk opvolgen.