Wonen: in een stad


Hallo allemaal! Ik ben Joseph en woon mijn hele leven al in Israël. Vandaag ben ik jullie gids. Ik neem jullie mee naar een stad in Israël. Elke stad is weer anders. Jeruzalem is niet Tel Aviv en Tel Aviv is weer heel anders dan Haifa. Een bekend gezegde luidt: ‘In Tel Aviv danst men, in Jeruzalem bidt men, maar in Haifa werkt men.’ Maar toch hoop ik dat jullie door deze reis een beeld krijgen van hoe het is om in een stad te wonen.

Ik ben in Israël geboren, daarom word ik een ‘sabra’ genoemd. Deze naam komt van een cactusvrucht die aan de buitenkant stekelig is, maar aan de binnenkant lekker zacht is en zoet smaakt. Zo’n beetje driekwart van de Israëlische bevolking is ‘sabra’.


► Haifa: een grote stad waar ook het openbaar vervoer continu doorgaat...

Mensen komen uit allerlei landen met verschillende culturen. Deze zijn na 1948 naar Israël geëmigreerd. Toch zijn er twee officiële talen in Israël: het moderne Hebreeuws, ook wel Ivriet genoemd (ongeveer 90%) en het Arabisch (ongeveer 45%). Ook spreken heel veel mensen Engels.Heb je mijn kleding al gezien? Ik kom net uit school. Wij dragen op school allemaal hetzelfde uniform. Iedereen is zo, ondanks de verschillende culturen, gelijk op school. Op straat zie je dus ook heel veel kinderen met zulke kleding lopen.

   Openbaar vervoer    

In de stad is het een drukte van belang. Veel auto’s op de weg. Rijden en dan weer stilstaan. En maar toeteren. Heel veel kabaal en nogal zinloos. Israëliërs houden er nu eenmaal van om te laten zien dat ze de file niet leuk vinden. Daarom kun je maar beter het openbaar vervoer nemen. Overal in de stad rijden de groene bussen met de naam ‘Egged’ (= verbondenheid) erop. Dit is het op één na grootste busbedrijf van de wereld. Daar ben ik wel trots op! Heel veel vaders van mijn vriendjes zijn dan ook buschauffeur.
Treinen zie je niet zoveel. Die rijden vooral tussen de grote steden. Ook hebben we onze eigen taxi, de sherut. Daar kunnen wel zeven personen mee vervoerd worden. Ze rijden dezelfde routes als een bus, maar deze sherut zit veel fijner.

Vanavond begint de sabbat. Dan heb je pech, want dan rijdt het openbaar vervoer niet. Alles moet dan lopend gebeuren. Tenzij je in Haifa woont: daar gaat alles zeven dagen per week door…

   Soeks    

In de stad zijn er veel verschillen in straten en in gebouwen. Je ziet heel veel flatgebouwen en andere hoge kantoorpanden en hotels. Ook hebben we verschillende musea, theaters, bioscopen, restaurants, cafés en dansgelegenheden in de stad. Vooral Tel Aviv staat daar om bekend. Ze noemen Tel Aviv niet voor niets “de stad die nooit slaapt”.