Planten en dieren

Planten en dieren


Israël, het land van de Bijbel, is een land met allerlei klimaten en landschappen: bossen, woestijn en bergen. Vandaar dat er ook veel verschillende planten en dieren leven, maar let op: niet overal. De Dode Zee is zo zout dat er geen leven mogelijk is en... in de droge woestijn kan ook niet iedere plant overleven!

In deze tekst kun je lezen welke soorten planten en dieren in Israël leven. Het zijn er echter zoveel... Bedenk alleen maar eens dat er in Israël al meer dan 500 soorten vogels en zo’n 135 verschillende soorten vlinders leven! We kunnen ze niet allemaal noemen, dus bespreken we er een aantal.

   Planten   

Een groot deel van Israël was vroeger moeras, waarin de malariamug, die voor de mens gevaarlijk is, zich graag bevond. Men wilde dit probleem oplossen door eucalyptusbomen te planten. Deze bomen nemen snel veel water op om snel te kunnen groeien. De moerassen verdwenen hierdoor en daardoor ook de malariamug. Er was wel een probleem: eucalyptusbomen slurpen zoveel water op dat andere bomen/planten er bijna niet meer kunnen groeien. De dadelboom, een andere veel voorkomende boom, vind je er dus niet.
Op veel plaatsen kun je ook cactussen vinden. Vaak met groene, platte schijven met stekels eraan. Aan de cactussen groeien vijgen, maar pas op als je er een wilt plukken: de vijg zit in een schil met stekeltjes!

Planten en bloemen die in de woestijn groeien zijn aangepast aan de droogte. Het lijkt er vaak heel dor, maar als het in het voorjaar voldoende regent, is de woestijn een kleurrijke bloemenzee. Wist je dat er in de Negev woestijn een bijzondere plant groeit: de ‘zwarte iris’?
Israël verhandelt ook veel bloemen, zoals narcissen, naar het buitenland. En veel van de sinaasappels en bananen die wij eten komen van de bomen in de vruchtbare kustgebieden! Misschien ken je ook de granaatappels uit Israël, die je op het schap van de supermarkt kunt aantreffen. Ze zijn erg gezond, ze bevatten veel vitamine en andere nuttige stoffen!


► Granaatappels

De mirte, een plant die ook in de Bijbel wordt genoemd, houdt van vocht. Je zult hem dan ook vaak in het dal aantreffen (Zach. 1:8) of aan de oever van de Jordaan. De hele zomer kun je de witte bloempjes zien.
In het gebergte vind je struikgewas. Doordat het hier koud is, kunnen deze struiken niet uitgroeien tot bomen. Zouden ze in onze streken groeien, dan zouden het wel bomen zijn. Ook vind je er veel wilde bloemen.

   Dieren   

Dan nu iets over de verschillende dieren. Er leven bijvoorbeeld hagedissen, gazellen, steenbokken en stekelvarkens.

Bedoeïenen gebruiken dromedarissen als vervoermiddel. Deze hebben, in tegenstelling tot de kameel, maar één bult! Nog steeds hoor je het verhaal, dat ze daarin water opslaan. Maar dat klopt niet, want de bult bestaat uit vet. En water slaan ze op in de maag. Ze kunnen inderdaad heel goed tegen droogte. Enkele dagen zonder water is geen probleem.


► Pelikaan        
► Steenbokken

In de woestijn in het zuiden van Israël leven enkele zoogdieren (met een vreemd woord: herbivoren). Die hebben genoeg aan de weinige planten die er groeien. Er leven wel veel reptielen, omdat die weken zonder voedsel kunnen. Zo vind je er veel slangen. Je moet enorm oppassen voor de Palestijnse hoornadder, maar de meeste slangen zijn niet gevaarlijk. De schorpioen is ook een bekend woestijndier. Dit dier kan niet goed zien en valt dus snel aan als het zich niet veilig voelt. En dat doet vreselijk pijn!

Carnivoren (‘vleeseters’) zoals wolven en vossen komen wel voor, maar niet zo veel. Ze kunnen overleven door hun scherpe zintuigen.

Maar Israël is natuurlijk niet één dorre, droge vlakte met dieren die in die barre omstandigheden kunnen leven. Het is wel waar dat er weinig amfibieën (waterdieren) te vinden zijn, maar toch zijn er langs de kust, bij het meer van Galilea en in de Jordaan veel soorten vissen. Zo zit er in de Zee van Tiberias de Galileabaars, een erg toepasselijke naam.
Ook zijn hier veel vogels te vinden, zoals meeuwen. Die kunnen hier gemakkelijk aan voedsel komen. Daar maakt de pelikaan weer goed gebruik van: hij eet wel zes kilo vis per dag! Pelikanen en veel andere vogels kun je vaak aantreffen in de Hoele-vlakte, in het noorden van Israël. Dat is met recht een 'vogelparadijs'!

Het is wel duidelijk: dankzij de verschillende klimaten en landschappen is er een grote variatie aan planten en dieren in Israël.