1956 Suez-crisis

Haven geblokkeerd

In 1956 doet Egypte weer een sluwe zet tegen Israël Egypte sluit het Suezkanaal en de haven van Eilat voor Israël af. Er kunnen geen Israëlische schepen meer door. (Het Suezkanaal is al vanaf 1888 een internationale waterweg.) Met toestemming van Frankrijk en Engeland vallen de Israëli’s de Sinaïwoestijn binnen om de Egyptische legers te verslaan: de Sinaï-expeditie. Israël verovert ook de Gazastrook. Na de wapenstilstand trekken de Israëli’s langzaam uit de veroverde gebieden terug. VN-soldaten komen in hun plaats.

De PLO en Yasser Arafat

Heb je wel eens van de PLO gehoord en de leider Yasser Arafat? De PLO is een afkorting van de Engelse woorden: Palestine Liberation Organization. In het Nederlands betekent dat: de Palestijnse Bevrijding Organisatie. De PLO wil Israël vernietigen. Ze wil de Joden de zee indrijven. De PLO doet dat door middel van terreur/misdaad, bijvoorbeeld door vliegtuigkapingen, gijzelingen, aanslagen op Joodse doelen. Al sinds de oprichting in 1964. Misschien heb je Yasser Arafat wel eens op een krantenfoto gezien (de man met zo’n Arabische doek om z’n hoofd).

Hij is al heel lang de baas over de PLO. Vaak gedraagt hij zich net als een kameleon. De westerse wereld wijst misdaad tegen Israël af. Wel, dan probeert Arafat het op een andere manier. En er zijn duizenden andere manieren om Israël dwars te zitten!