Gezondheidszorg in Israël

De Israëlische overheid zet zich in voor een gezonde samenleving, maar wat is daar eigenlijk allemaal voor nodig? Is de zorg voor iedereen even goed geregeld en wat betekent ‘Magen David Adom’? Dat ontdekken we hier.

Geschiedenis

Voor het ontstaan van de Israëlische gezondheidszorg moeten we terug in de tijd. Misschien weet je nog wel dat Israel een periode deel uitmaakte van een provincie van het Ottomaanse Rijk (een reusachtig rijk, heersend over drie continenten). Tijdens die periode hebben Europese Joodse gemeenschappen in Jeruzalem een aantal gezondheidsklinieken opgezet. Ook als je weinig geld had kon je hier terecht. Dit was hard nodig want er kwamen veel heftige ziektes voor in het Ottomaanse Rijk. Denk aan: Dysenterie (Zware vorm van diarre), Malaria (Ernstige infectieziekte) en Tuberculose (Ernstige bacteriële infectieziekte).

De basis van de huidige gezondheidszorg ligt in de Britse bezetting van Palestina. Vandaag de dag worden de nieuwste technologieën ingezet om zieke mensen te kunnen helpen. Alles wat met gezondheidszorg te maken heeft, valt onder de verantwoordelijkheid van het Ministerie van Volksgezondheid. Dit ministerie zorgt ervoor dat de juiste wetten en regels gemaakt worden en dat deze ook daadwerkelijk toegepast worden in de gezondheidszorg. Ook is het ministerie verantwoordelijk voor de kwaliteit van de gezondheidszorg en stimuleren zij het medisch onderzoek.

Medisch onderzoek is nodig om de behandelingen voor zieke mensen te verbeteren en te voorkomen dat nieuwe ziektes ontstaan. Zo zijn de Israëlische ziekenhuizen in staat om meer ziektes te kunnen bestrijden. Deze zaken kunnen uiteraard verbeterd en verder ontwikkeld worden, maar hier is geld voor nodig. Financiële steun is erg gewenst.

Onderzoek in de medische wetenschappen is dus van groot belang voor de mensen. Dit onderzoek wordt in Israël door onder andere de medische scholen en overheidsinstituten en overheidslaboratoria uitgevoerd.

Scholing

In Israël zijn vier medische scholen waar je voor dokter kunt leren. Voor toekomstige tandartsen en apothekers zijn er twee scholen. Als je verpleger wilt worden kun je uit twintig scholen kiezen.
In Israël werken 32.000 dokters (Dit is ongeveer één dokter per 230 Israëliers), 9.000 tandartsen, 6.000 apothekers en meer dan 51.000 verplegers!
Voor zwangere vrouwen zijn er speciale zorgcentra. Tijdens en na de zwangerschap worden vrouwen daar bijgestaan. De pasgeboren baby’s groeien tot in de jongen levensjaren op onder medisch toezicht.

Magen David Adom

Dat betekent ‘Rode Davidster’. Waarschijnlijk gaat er nu een lichtje branden. Deze organisatie lijkt inderdaad erg veel op wat in Nederland en België het ‘Rode Kruis’ noemen. Deze dienst levert dan ook Eerste Hulp Bij Ongelukken (E.H.B.O). In het hele land zijn er E.H.B.O posten aanwezig. Net als bloedbanken, intensieve zorgeenheden en de mogelijkheid tot het volgen van een E.H.B.O cursus. De ‘Magen David Adom’ functioneert met hulp van 10.000 vrijwilligers. Veel van deze vrijwilligers zijn scholieren.

De voorzieningen die in Israël beschikbaar zijn worden wereldwijd gewaardeerd en Israël is dus ook vaak het gastland voor internationale conferenties op medisch gebied. Ook exporteert Israël wereldwijd kennis en apparatuur. Misschien heeft jouw opa of oma wel eens een laserbehandeling voor zijn / haar ogen gehad, hoogst waarschijnlijk heeft het ziekenhuis deze informatie over het gebruik uit Israël gekregen. Eén van de belangrijkste exportproducten die Israël exporteert is namelijk de ontwikkeling en het gebruik van laserinstrumenten die bij verschillende operaties gebruikt worden.
Ook komen veel patiënten naar Israël toe om behandeld te worden. Zo is Israël een populaire bestemming voor mensen die lijden aan chronische (blijvende) ziektes zoals astma, psoriasis (huidziekte) en reumatische klachten. Israëlische zorg gaat voorbij grenzen!