Landbouw in Israël

In dit artikel gaan we het hebben over de landbouw in het land Israël. We gaan bekijken welke vormen van landbouw je in dit land tegenkomt, kom je deze vormen in Nederland ook tegen?

Algemeen

Landbouw in Israël neemt op de totale economie geen belangrijke plaats in, maar je moet het ook weer niet onderschatten. Het land is voor de meeste producten zelfvoorzienend. In Israël is de import minder dan de export, het land wilde in de voedselvoorziening niet afhankelijk zijn van het buitenland, vooral niet als het oorlog was.

Omdat er in Israël weinig water is, zijn er bijvoorbeeld in de Negev-woestijn irrigatiesystemen aangelegd. Zo wordt de woestijn toch vruchtbaar en kan gebruikt worden voor de landbouw.

Import en export

Er wordt meer voedsel geproduceerd dan voor eigen gebruik nodig was, zo komt het dat er producten worden geëxporteerd zoals: rozen, meloenen, kiwi’s, aardbeien, tomaten, komkommers, pepers en avocado’s. Granen, vlees, thee, koffie, rijst en suiker zijn producten voor de import.

Soorten landbouwproducten

Citrusvruchten zijn één van de belangrijkste landbouwproducten in Israël. Verder zijn ook de tuinbouwgewassen zoals: groenten, bloemen, katoen, dadels, olijven, amandelen, druiven, avocado’s en bananen.

Veel mensen uit de steden werken in de landbouw. Hieronder lees je over een aantal gebieden in Israël. Wat verbouwen ze daar? Hoe doen ze dat? Kun je iets verbouwen als er geen water is?

Galilea

Galilea is een vruchtbaar gebied in Palestina. In het gebied valt 600-800 mm water en de vegetatie wordt aangeduid met woud. In Galilea is veel landbouw. Doordat er vrij veel regen valt en er veel kleine riviertjes en beekjes zijn, zijn de valleien tussen de bergen hier geschikt voor. Het klimaat is ook heel geschikt voor de landbouw. De winters zijn er koud, maar minder extreem dan in het hogere noorden, de zomers zijn heet. Van de landbouw producten komt het grootste gedeelte uit dit gebied.

De Negev-woestijn

Hoe verder naar het zuiden, hoe droger het wordt. Dit is ook in het landschap te zien. Het meest zuidelijke stuk gaat over in woestijn. Er valt 100 mm in het zuiden tot 300 mm in het noorden. Doordat er zo weinig regen valt, is het verbouwen van producten moeilijk. Het is van zichzelf geen vruchtbaar gebied. Toch weet Israël veel manieren hoe het wel vruchtbaar gemaakt kan worden. Zo verbouwen ze in deze woestijn de gewassen onder plastic. Hierdoor kan het water niet verdampen door de grote hitte die daar is.

Het Karmelgebergte

Het Karmelgebergte ligt meer naar het noorden en er valt veel meer regen dan in het centraal bergland. In het Karmelgebergte valt 300 – 800 mm regen. Hier is ook irrigatie mogelijk voor de landbouw. De temperatuur is aangenaam en de schommeling tussen zomer en winter is niet al te groot. Dit is een belangrijk gebied voor de landbouw. In de oudheid was dit gebied ook al belangrijk voor de landbouw. Dit is een heel vruchtbaar gebied.

De Golanhoogten

Op de golanhoogten worden veel druiven geteeld omdat het klimaat hier uitermate geschikt voor is. Het is hier in de winter koud en er valt veel sneeuw. De zomers  zijn niet al te heet.

Kustgebieden

De landbouw die je in Israël tegenkomt, is vooral in de kustgebieden omdat het hier de vruchtbaarste streek is; olijfgaarden, verbouw van graanproducten, plantages voor citrusvruchten, bloementeelt voor export en wijnbouw.

Weetjes:

In de Thora, Gods wetten voor het volk Israël, staat dat het land elk zevende jaar moet rusten, zoals de mensen elke zevende dag moeten ophouden met werken. In dat sabbatjaar moesten de akkers braak liggen. Wat er vanzelf groeide, was voor de armen.