Politiek in Israël

Wat is politiek?
Hoe is de politiek in Israël?
Welke partijen zijn er in Israël?

Politiek, je leest elke dag in de krant over politiek. Maar wat is politiek eigenlijk? Hebben we politiek alleen in Nederland of ook in andere landen? Waarom is politiek zo noodzakelijk?
Waar zal de politiek vooral overgaan denk je? Misschien lees je veel in de krant zodat je er al veel van weet! Maar misschien ook niet…!

Hieronder staan de verschillende partijen met hun belangrijkste standpunten.

Kadima

Positie: centrumrechts, Zionistisch, 28 zetels.

Deze partij is voor de oprichting van een Palestijnse Staat en voor het opgeven van nederzettingen. Want ze willen een Joodse meerderheid in de staat Israël en dat is niet mogelijk als ze het hele land Israël hebben. De ‘weg naar de vrede’ staat centraal. Dit houdt in: een eind aan terrorisme en opruiing, ontwapening van terreurgroepen en een begin aan hervorming van de Palestijnse instituties.

Likoed

Positie: rechts, Zionistisch, kapitalistisch, 27 zetels

De partij wil een vrije markt economie steunen. Ze zijn tegen een Palestijnse Staat. Ze willen geen onderhandelingen met de Palestijnen totdat ze Israëls bestaansrecht volledig erkennen en er een volledige stopzetting is van terreur en het aanzetten tot haat. Het veiligheidshek moet voltooid worden. Ze willen een verenigd Jeruzalem als hoofdstad van Israël.

Yisrael Beiteinu

Positie: extreem rechts, Zionistisch, 15 zetels

De partij wil de socio-economische situatie van de nieuwe immigranten verbeteren. Ze neemt een hard standpunt in tegen Israëlische Arabieren en Palestijnen. Er moeten meer Joden naar Israël komen en Arabieren aangemoedigd worden het land te verlaten. De partij is niet tegen een Palestijnse Staat, hun motto is: ‘Israël is ons land, Palestina is van hen.’

Shas

Positie: ultra-orthodox, centrumrechts, niet-Zionistisch, 11 zetels

Een religieuze, traditionele partij voor wie de Halacha(Joodse wet) een belangrijke rol speelt. De partij streeft ernaar om alle Joden in te zamelen uit de Diaspora. Ze geloven in het bestaan van de staat Israël als de staat van het Joodse volk. Ze steunen de studenten van de religieuze school. De partij stelt zich flexibel op tegenover de Palestijnse kwestie.

Avoda

Positie: sociaal democratische arbeiderspartij, 8 zetels.

Sociale en economische kwesties zijn erg belangrijk voor hen. De veiligheid staat hoog op het programma. De partij is vóór de oprichting van een Palestijnse Staat. Ze willen meer gelijkheid onder het volk en eerlijke relaties tussen religieus en seculier.

Verenigd Tora Jodendom

Positie: ultra-orthodox, rechts, niet-Zionistisch, 5 zetels

Bestaat uit twee religieuze partijen. Ze zouden het liefst de Halacha(Joodse wet) in willen voeren. Ze accepteren de staat zoals deze nu is, de echte staat komt pas met de komst van de Messias. Ze zorgen voor het welzijn van hun volgelingen op het gebied van onderwijs, huisvesting, welzijnsdiensten, vrijstelling van militaire dienst en het Joods religieuze karakter van de staat.