Be'er Sheva

Stedenreis langs 14 steden - nr. 4

Kom, laten we eens een kijkje gaan nemen in de woestijn Negev. Deze woestijn ligt in het zuiden van Israël. Laten we niet op het midden van de dag gaan, want dan is het zo heet, dan moeten we ons echt niet zoveel gaan inspannen. Misschien is er wat verkoeling te vinden in de grote stad Beersheva die in de Negev woestijn ligt.

Put van zeven

Beersheva (Berseba), betekend 'put van zeven', of 'put van eed'. De naam komt van Abraham. Abraham heeft daar een verbond gesloten met Abimelech, de koning van Gerar. Gerar is een Filistijnse stad.  Abraham heeft op die plek een put gegraven en een boom geplant. De grond is heel droog, maar deze boom heeft goede wortels, zodat de boom toch kan groeien.

De put die Abraham bouwde, noemde hij Seba, en Seba betekent zeven. In Berseba is Izak geboren.(Gen. 26:25) Kennen jullie de vertelling dat Hagar en Ismaël zijn weggestuurd? Dat Ismaël toen bijna is gestorven in de woestijn? Dat is hier gebeurd. Jakob heeft ook gewoond in Berseba (Gen. 28:10).

Beersheva is nu een heel moderne en grote stad, er leven nu 185.000 mensen. Het is de hoofdstad in de Negev woestijn. Omdat de stad heel modern is, zijn we gelukkig van alle gemakken voorzien.

Nomaden

Abraham was een nomade, dat betekent dat je niet op een vaste plek woont. Als de schapen geen eten meer kunnen vinden, ga je naar een andere plek, waar wel eten voor de schapen is.

In de woestijn Negev wonen nog steeds nomaden, al zijn het er niet meer zoveel. Bedoeïenen noemen we ze. Elke donderdag is er een bedoeïenenmarkt. Dan verhandelen de bedoeïenen schapen en kamelen. En de vrouwen verkopen dan versgebakken broden. Jammer dat het vandaag geen donderdag is!

In Beersheva ligt de Ben-Gurion Universiteit. Een universiteit die in 1969 is opgericht, maar waar nu al 18.000 studenten studeren.

Volgende stad: Eilat