Bethlehem

Stedenreis langs 14 steden - nr. 13

Inmiddels hebben we al een hele reis gemaakt en veel bijzondere plaatsen gezien! Maar de plaats die we nu gaan bezoeken is wel een hele bijzondere plaats: de plaats waar de Heere Jezus geboren is. Jullie kunnen mij vast wel vertellen waar dat was. Juist, in Bethlehem! Bethlehem ligt net als Jericho en Sichem in de Westbank en is al een hele oude stad. In de Bijbel kunnen we ook al over Bethlehem lezen. Bijvoorbeeld in het Bijbelboek Ruth.

Er is dan een hongersnood in Bethlehem, en Elimelech en zijn vrouw Naomi trekken met hun twee zonen naar Moab. In Moab sterven Elimelech en zijn zonen en Naomi keert met haar schoondochter Ruth weer terug naar Bethlehem. Daar ontmoet Ruth Boaz en later trouwt ze met hem.

Geboortekerk

De bekendste geschiedenis is toch wel de geboorte van de Heere Jezus. Jullie weten dat Maria en Jozef naar Bethlehem trokken, maar dat ze daar geen onderdak konden vinden. Zo werd de Heere Jezus in een stal geboren. Deze plaats wordt nog steeds door de Christenen herdacht. Er staat een kerk op deze plaats: de Geboortekerk. Als we deze kerk in willen gaan moeten we bukken. Dat komt doordat de oorspronkelijke ingangen zijn dichtgemetseld. En de enige ingang is een lage opening, zodat je alleen maar bukkend in de kerk kunt komen.

Geboortegrot

Vanuit de kerk kun je ook de geboortegrot bezoeken. Hier wordt de plaats van de geboorte van de Heere Jezus aangegeven met een zilveren ster en de woorden: ‘Hier werd Jezus Christus uit de maagd Maria geboren.’

Ligging en landschap

De stad Bethlehem ligt op twee heuvels op een hoogte van ongeveer 700 meter. Op de velden buiten Bethlehem kun je nog steeds een schaapherder met zijn kudde tegenkomen. Net zoals in de tijd van de Bijbel!

Toerisme

Ieder jaar komen er veel toeristen naar Bethlehem. Christenen komen bijvoorbeeld om de Geboortekerk te bezoeken. De mensen in Bethlehem zijn blij als de toeristen komen. Ze verdienen er geld aan en ze hebben op deze manier contact met de buitenwereld.

Volgende stad: Hebron