Dode Zee

De Dode Zee, je hebt er vast wel eens wat over gehoord. Wat de meeste mensen wel weten is dat je daar, zelfs zonder luchtbed of zwembandjes, heerlijk kunt drijven. Hoe dat komt, en welke bijzondere dingen er nog meer te ontdekken zijn bij de Dode Zee, kun je hieronder lezen. Ga je mee op de tocht langs de Dode Zee?

Waar ergens…?

Als we een bezoek willen brengen aan de Dode Zee, moeten we naar Israël. Als je op een kaart van Israël kijkt, zie je in het noorden een meer in de vorm van een tand, dit is het meer van Galilea. Vanaf het meer van Galilea volgen we de rivier de Jordaan, die stroomt vanaf dit meer naar beneden en zo komen we uit bij de Dode Zee. Als we daar om ons heen kijken zien we bergen en valleien. Dit zijn de bergen van Moab en Judea, de Jordaanvallei en de Arava-vallei.

De Dode Zee in de Bijbel?!

In de tijd van de Bijbel wordt de Dode Zee ook wel de Oostelijke Zee of de Zoutzee genoemd. Je kent vast het verhaal van Lot wel, hij moest vluchten uit Sodom en Gomorra. Zijn vrouw was ongehoorzaam aan God en veranderde in een zoutpilaar. Dat gebeurde in de buurt van de Dode Zee, de Zoutzee. Kijk maar eens op een oude kaart van Israël, dan zie je waar de steden Sodom en Gomorra lagen!

Waarom de ‘Dode Zee’?

Misschien heb je al wel zitten denken, waarom heet het eigenlijk ‘Dode Zee’? Waarschijnlijk hebben de mensen het vroeger zo genoemd, omdat er geen zichtbaar levende dieren in het water leven. Het water is zo zout, dat er voor veel organismen geen leven mogelijk is in het water. We zullen er dan ook geen waterplanten, vissen, krabben of andere zeedieren vinden. Wel leven er bacteriën, maar die kun je alleen maar met een microscoop bekijken.

Dieptepunt

Behalve dat de Dode Zee heel zout, is er nog iets bijzonders aan dit meer. De oppervlakte van het water, wat we de waterspiegel noemen, ligt ongeveer 390 meter onder het niveau van de zee. Terwijl het laagste punt in Nederland 6,7 meter onder zeeniveau ligt. Wat een verschil hé! Dat betekent dat we hier aan de oevers van de Dode Zee op het laagste droge plekje op aarde zijn!

Droogte

Langzamerhand daalt het water in het meer steeds verder. Dit komt door verschillende dingen. Weet jij misschien al een reden?

Het klimaat, het weer, in Israël is veel warmer dan in Nederland. Veel water wat de Dode Zee instroomt verdampt al heel snel. Op die plekken blijft het zout achter. Kijk maar eens op Google-maps, daar zie je onderaan het meer een groot wit gedeelte. Het zuidelijke deel van het meer is al bijna opgedroogd. Omdat het in het zuiden van Israël, waar de Dode Zee ligt, niet zoveel regent, verdampt er meer water dan dat er door de neerslag bij komt.

 

Maar dat is niet de enige reden. We zagen eerder al, dat de Dode Zee water krijgt uit het meer van Galilea. Het stroomt via de Jordaan naar de Dode Zee. De mensen uit het gebied rond de Jordaan gebruiken veel van dit water, bijvoorbeeld als irrigatie voor de landbouw. Daardoor komt er dus minder water in de Dode Zee terecht.

Weetje…

Misschien staat er wel een tube met een Dode Zeezout scrub, een handzeep of een zakje Dode Zeezout bij jullie op het plankje in de douche. De mineralen in het zout en de modder uit de Dode Zee zijn namelijk goed voor je huid. Voor een glad huidje kun je hier dus heel goed terecht!