Eilat

Stedenreis langs 14 steden - nr. 5

Dat ene plekje in Israël

‘Jongens, we moeten nu nog 4uur rijden’. ‘Wat, nog 4 uur? We zitten al zo lang in de bus!’ ‘Nou, dan vertel ik alvast wat over Eilat. Dan zijn die 4 uur zo voorbij’. ‘Ja’! ‘Eilat is voor jullie een onbekende stad, maar in de tijd van de Bijbel was Eilat wel bekend. Eilat ligt in het onderste puntje van Israël, helemaal onderaan in het zuiden. Koning Salomo kennen jullie wel. Koning Salomo heeft hier, in Eilat, een handelsvloot laten bouwen. Toch is deze stad niet dezelfde als die van vroeger.

Ook in Eilat is er oorlog geweest. Dat begon met de onafhankelijkheidsoorlog in 1948. Israël wilde een onafhankelijke staat worden en dat is uiteindelijk ook gelukt. Egypte ging in 1967 protesteren tegen Israël door onder andere de haven van de Rode Zee te blokkeren. En Eilat ligt aan de Rode Zee. Israël kon nu niet meer via de Rode Zee de haven in of uit varen en dat belemmerde de handel. Israël ging in protest.

Toerisme

Eilat is nu best nog wel bekend bij de toeristen. Dat komt door het duiken in de Rode Zee. Eigenlijk is dit een inham van de Golf van Eilat. Hier kan je verschillende vissen zien. Op de foto zie je er al één. Je ziet vooral veel felgekleurde koralen, maar ook verschillende soorten van de zeeschildpad.

In het nieuws hoor je eigenlijk niets over Eilat. Eilat heeft 20.000 inwoners en de haven als aantrekkingspunt. Eilat heeft naast de haven ook de zee en de woestijn. De zon schijnt altijd in Eilat, en zelfs in de winter is het nog 21°C. In Eilat moet je heel veel water drinken om niet uit te drogen en je hoofd bedekken want anders verbrand je gelijk.

Wat minder bekend is over Eilat is, dat het de beste plaats is voor ‘bird watching’ ofwel vogels kijken. Ongeveer een miljard vogels doorkruisen het gebied en gaan vanuit Europa richting Afrika om daar te overwinteren. De trek naar Afrika vindt plaats in september tot en met november. De terugtocht begint in maart en duurt tot mei.

Wat voor de meiden echt een aanrader is, is om te gaan winkelen in Eilat. In Eilat betaal je namelijk geen BTW, dat scheelt dus 19% op al je inkopen. Kan je wat extra’s kopen!

In het noorden van Eilat heb je een groot park. Het ‘Timna Valley National Park’. Dit is een woestijn gebied en ook hier kan je van alles doen. Wandelen, jeep rijden of op de kameel een tocht maken! Ook zie je hier grote rotsen die wij in Nederland niet hebben! Op het plaatje zie je een voorbeeld van deze rots!

Ook is er in Eilat een wildreservaat. Hier zie je allemaal zeldzame woestijndieren die vaak bedreigd zijn.

Wat ten slotte ook leuk is voor jullie is het ‘Coral Reef’. Hier kunnen jullie dolfijnen observeren en soms ook met ze zwemmen en duiken. Wat bijzonder is aan ‘Coral Reef’ is dat de dolfijnen hier gewoon weg kunnen. De ruimte is niet gesloten, de dolfijnen kunnen komen en gaan waar ze willen.’

Volgende stad: Rishon Lezion