Gazastrook

Stedenreis langs 14 steden - nr. 7

We vervolgen onze reis door Israël. We komen nu in Gaza. Gaza is een hele bekende plaats in Israël. In de Bijbel kun je ook over Gaza lezen. De stad hoorde toen bij de Filistijnen. Simson heeft de poorten van deze stad uit hun scharnieren getild en weggedragen naar de berg Hebron. In deze stad is Simson ook gestorven (Richteren 16).

De Gazastrook

Hoe ziet Gaza er nu uit? Het ligt in de ‘Gazastrook’, het gebied rondom Gaza aan de Israëlische kust. Op de kaartjes hiernaast kun je zien waar de Gazastrook in Israël ligt en waar Gaza precies in de Gazastrook ligt. In deze Gazastrook zijn de Palestijnen de baas. Er wordt veel gevochten. De Israëlische premier (leider van het land) heeft in 2002 een muur om de Gazastrook laten bouwen. Deze muur moet Israël beschermen tegen aanvallen van de Palestijnen. De muur moet er ook voor zorgen dat Palestijnen niet zomaar in het gebied van Israël kunnen komen. In 2004 trekt het Israëlische leger zich terug uit de Gazastrook. De Palestijnen vallen echter regelmatig Israël aan, vooral door het afschieten van raketten. Daarom is de Gazastrook een onrustige en gevaarlijke plaats.

De stad Gaza

De Gazastrook is zes bij vijftig kilometer en bestaat vooral uit woestijnachtig gebied. Er wonen heel veel mensen in de Gazastrook: het is één van de dichtstbevolkte gebieden van de wereld. Er wonen veel Palestijnen die uit hun woonplaats zijn gevlucht of verdreven. De stad Gaza is daarom ook een drukke stad. In de stad staat de Al-Omari moskee, het heiligdom van de islamitische mensen die in de Gazastrook wonen. Veel Palestijnen zijn Islamitisch. Oorspronkelijk stond op deze plaats een kruisvaarderkerk. En wist je dat er in het centrum van Gaza een goudmarkt is, waar je veel juwelen kunt kopen?

Volgende stad: Asdod