Hebron

We zijn al bijna aan het einde van onze reis door de Westbank gekomen. Van Bethlehem gaan we op weg naar Hebron. Onderweg zien we veel heuvels met wijngaarden en boomgaarden. We zien ook hier, zoals in heel Israel, heel veell stenen in het landschap. En dan: een bord! Eens kijken wat daar op staat: ‘Solomon’s Pools’ (vijvers van Salomo). Laten we daar eens gaan kijken…

Vijvers van Salomo

De naam klopt eigenlijk niet helemaal, want de vijvers komen niet uit de tijd van Salomo, maar waarschijnlijk uit de tijd van Pontius Pilatus. De vijvers zijn drie grote waterbekkens die uit de rotsgrond zijn gehakt. Vroeger werden deze vijvers onder andere gebruikt om de stad Jeruzalem van water te voorzien.

Heilige stad

We zijn nu in Hebron aangekomen. Dit is een hele oude stad. Het is met Jeruzalem, Tsefat en Tiberias voor de Joden één van de vier heilige steden. Jozua veroverde de stad op de Kanaänieten en David regeerde er voordat hij koning van Israël werd.

Graf van aartsvaders

In Hebron is het graf van Abraham en andere aartsvaders te zien. Voor zowel de joden als de moslims was hij een belangrijke persoon. Daarom is er ruzie over de stad Hebron. Het is voor hen beiden een belangrijke en heilige plaats, waar ze recht op willen hebben.

Wie wonen er in Hebron?

In Hebron wonen vooral Palestijnen, maar ook Joden. Deze Joden wonen bij elkaar in een zwaar beveiligd gebied. Dit gebied wordt ‘Kirjat Arba’ genoemd. Deze naam komt uit de Bijbel (Genesis 23:2 en Jozua 14:15).

We zijn nu aan het einde van onze Israëlreis! Hopelijk hebben jullie veel nieuwe dingen gezien en geleerd. Je zult ontdekt hebben dat Israël een bijzonder land is, ook vanwege de beloften voor Israël in de Bijbel. Vergeet het niet! Shalom!