Klimaat

Land van verschillende klimaten

Als je een reis zou maken door het land Israël kom je veel verschillende weersomstandigheden tegen. Dit heeft te maken met de verschillende klimaten die er zijn. Israël is namelijk een langgerekt land met zowel lage vlaktes aan de kust als hoge bergen in het binnenland.

Maar welke klimaten zijn er nu eigenlijk en waarom zijn die klimaten daar? Dat willen we verder in deze tekst behandelen.

Middellandse Zeeklimaat

Een van de twee overheersende klimaten in Israël is het Middellandse Zeeklimaat. Zoals je kunt zien op de kaart ligt Israël aan de Middellandse Zee. Deze zee speelt een grote rol in het klimaat aan de kust.

Wat vooral opvalt bij het Middellandse Zeeklimaat is dat er een groot verschil is tussen de droogste en de natste maand van het jaar. In de zomer valt er aan de kust nog minder dan 30 mm aan regen. In de maanden juni, juli en augustus regent het soms helemaal niet. Het is er dan zo’n 24 tot 30 graden Celsius. De winters, die duren van oktober tot april,  zijn zacht en juist dan valt er veel regen. Aan de kust valt er ongeveer 550 mm per jaar. Dat is heel anders dan bij ons in Nederland, waar het het hele jaar door kan regenen.

Woestijnklimaat

In het zuiden van Israël kent het land een woestijnklimaat. In de zomer is het er erg heet en door het hele jaar heen valt er weinig tot geen regen. De regen die er valt, valt ook nog eens in een paar dagen. De rest van het jaar valt er niets. Het is er dus erg droog.

Ook zijn er grote temperatuurverschillen tussen dag en nacht. Probeer je jezelf maar eens te verplaatsen naar de zuidelijke badplaats Eilat waar het in de winter overdag 21°C kan zijn en waar je 's nachts zal gaan bibberen, omdat het is afgekoeld naar  5°C!

Zomers kan de temperatuur wel oplopen tot 40°C. Dat is toch wel erg warm.

In Israël zijn er twee bekende woestijnen. De Negevwoestijn en de Woestijn van Judea.

De Negevwoestijn is heel de zuidelijke punt van het land Israël, tot de Gazastrook aan de ene kant en de Dode Zee aan de andere kant.

De Woestijn van Judea is een stuk kleiner en loopt van de westelijke Jordaanoever tot Jeruzalem. Jeruzalem ligt op de grens. Ten westen is het dan ook groen en ten oosten is er de woestijn.

Door de westelijke Jordaanoever lopen een aantal bergketens. Hierdoor veranderd de natuur erg plotseling. Vaak is het zo dat het aan de ene kant van een berg wel veel regent en aan de andere kant niet. Zo is het ook bij Israël. Daarom is het aan de ene kant van Jeruzalem groen en aan de andere kant woestijn.

Zoals andere landen rond de Middellandse Zee heeft Israël ook te maken met woestijnwinden uit de Sahara. Door bepaalde luchtstromen waait er soms dagenlang een hete, droge wind over het land. Hierdoor wordt het extreem warm in Israël! Omdat mensen er veel last van hebben heet dit ook wel  “de Afrikaanse pest”.