Planten en dieren in Israël

Israël, het land van de Bijbel, is een land met veel verschillende klimaten en landschappen: bossen, woestijn en bergen. Vandaar dat er ook veel verschillende planten en dieren leven, maar let op, niet overal. De Dode Zee is zo zout dat er geen leven mogelijk is.. en in de droge woestijn kan ook niet iedere plant overleven!

In deze tekst kun je dus lezen welke soorten planten en dieren in Israël leven. Het zijn er echter zoveel... Bedenk alleen al maar eens dat er in Israël meer dan 500 soorten vogels en zo’n 135 verschillende soorten vlinders leven! We kunnen ze niet allemaal noemen, dus bespreken we er een aantal.

Planten

Een groot deel van Israël was vroeger moeras, waarin de malariamug die voor de mens gevaarlijk is, zich graag bevond. Men wilde dit muggenprobleem oplossen door eucalyptusbomen te planten. Deze bomen drinken snel veel water op om snel te kunnen groeien. De moerassen verdwenen hierdoor en daardoor ook de malariamug. Er was wel een probleem: eucalyptusbomen slurpen zoveel  water om zich heen op dat andere bomen/planten er bijna niet meer kunnen groeien. De dadelboom, een andere veel voorkomende boom vind je er dus niet.

Op veel plaatsen kun je ook cactussen vinden. Vaak met groene, platte schijven met stekels eraan. Aan de cactussen groeien vijgen, maar pas op als je er een wilt plukken: de vijg zit in een schil met stekeltjes!

Planten en bloemen die in de woestijn groeien, zijn aangepast aan de droogte. Het lijkt vaak heel dor, maar als het in het voorjaar voldoende regent, is de woestijn een kleurrijke bloemenzee. Wat bijzonder is, is dat er in de Negevwoestijn ook een zwarte bloem groeit: ‘de zwarte iris’! Wist je trouwens dat Israël veel bloemen, zoals narcissen, naar het buitenland verhandelt? En ook veel van de sinaasappels en bananen die wij eten, komen van de bomen die in de vruchtbare kustgebieden groeien!

In het gebergte vind je struikgewas. Doordat het hier koud is, kunnen deze struiken niet uitgroeien tot bomen. Zouden ze bij ons groeien dan zouden het wel bomen zijn. Ook vind je er veel wilde bloemen.

Dieren

Een aantal bijzondere planten en bomen hebben we genoemd. Dan nu een stukje over de verschillende dieren. Er leven bijvoorbeeld hagedissen, gazellen, steenbokken, stekelvarkens enz.

Bedoeïenen gebruiken dromedarissen als vervoersmiddel. Deze hebben in tegenstelling tot de kameel maar één bult! Daarin slaan ze water op, waar ze hun vocht uithalen als ze enkele dagen zonder water moeten leven.

In de woestijn in het zuiden van Israel leven enkele zoogdieren (herbivoren). Die hebben genoeg aan de weinige planten die er groeien. Er leven wel veel reptielen, omdat die weken zonder voedsel kunnen. Zo vind je er veel slangen. De gevaarlijkste is de Palestijnse hoornadder, maar de meeste slangen zijn niet gevaarlijk. De schorpioen is ook een bekend woestijndier. Dit dier kan niet goed zien en valt dus snel aan als hij zich niet veilig voelt. En dat doet vreselijk pijn!

Carnivoren (vleeseters) zoals wolven en vossen komen wel voor, maar niet zo veel. Ze kunnen overleven door hun scherpe zintuigen.

Maar Israel is natuurlijk niet één dorre, droge vlakte met dieren die tegen deze dorre droogte kunnen. Het is wel waar dat er weinig amfibieën (waterdieren) te vinden zijn, maar toch zijn er langs de kust, het meer van Galilea en de Jordaan veel vissen te vinden. Zo zit er in het meer van Galilea de Galileabaars, een erg toepasselijke naam J.

Ook zijn hier veel vogels te vinden zoals meeuwen. Die vinden hier gemakkelijk voedsel. Daar maakt de pelikaan goed gebruik van: hij eet wel 6 kilo vis per dag!

Na dit gelezen te hebben is één ding duidelijk: door de verschillende klimaten en landschappen is er een grote variatie aan platen en dieren in Israel.